Dojcenie a sexualita

Nina    27.10.2012, 20:39

Dobry den, mam 8 mesacne babatko zatial plne dojcene. Moja otazka sa tyka vplyvu dojcenia na intimitu partnerov. Viem ze je normalne ze po porode zena nema zaujem o muza a ze je to prirodzene - aby sa venovala hlavne dietatu.. No u nas ten nezaujem, resp. slaby zaujem trva uz deviaty mesiac a je z oboch stran. Je mozne ze tym ze som este nedostala menstruaciu mojmu muzovi proste 'nevoniam'? Chceli by sme pomaly zacat pracovat na surodencovi, len ked sa nic nedeje ani sa nic nemoze stat.. Daju sa hormony nejak nastartovat aj popri dojceni? Mam znamu co vravela ze ked odstavila tak sa zlepsila aj sexualita medzi nou a muzom. Ja kvoli tomu urcite neodstavim, len chcem vediet ci sa s tym nieco da robit. Dakujem

Milá Nina,

sexuálny život partnerov po pôrode pravdepodobne ovplyvňuje množstvo faktorov. Celá situácia je pre partnerov nová, starostlivosť o bábätko môže byť náročná, veľa urobí aj nedostatok spánku a času, vyčerpanie a únava. Tieto faktory sú možno ešte dôležitejšie než samotné dojčenie. Na všetky tieto zmeny reagujú rozliční partneri rozlične. Je isté, že sexuálny život po pôrode sa mení (bez ohľadu na dojčenie) a partnerov môže trvať rozlične dlhý čas, kým sa tomu partneri prispôsobia.

Dojčenie môže sexuálny život ovplyvňovať nepriamo z hľadiska sucha v pošve, zmeneného libida ženy a celkovo aj z hľadiska množstva fyzického kontaktu, ktorý dojčenie matke poskytuje, čo môže byť jedným z dôvodov, pre ktorý matky nemusia ďalší fyzický kontakt aktívne vyhľadávať. Niektoré z týchto faktorov sa dajú oplyvniť jednoduchšie ako iné - napríklad prvý bod z uvedených používaním lubrikantov. Vaša hormonálna situácia sa bude meniť, dojčiace ženy v priemere dostávajú menštruáciu približne 14 mesiacov po pôrode (hoci rozpätie môže byť veľmi široké), a to aj bez odstavenia.

Tiež je možné, že by vám pomohla konzultácia s odborníkom, ktorý by vám mohol pomôcť s tým, ako postupovať pri obnovení sexuálneho života.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a sexualita