Šťava z čiernej reďkovky

Daša    07.03.2018, 08:32

Dobrý deň, som mama 2,5 ročnej dcérky, ktorá je popri bežnej strave stále dojčená na požiadanie, čo momentálne znamená 2 až 3 dojčenia za 24 hodín. Pred nedávnom mi diagnostikovali kamienky v žlčníku (cholelitiáza), pričom z lekárskeho hľadiska mi bolo ponúknuté riešenie formou dlhodobého (min. 1 rok) užívania lieku Ursosan, ale s nevyhnutnosťou ukončenia dojčenia do začatia čo najskoršej liečby. Ak samozrejme nerátam prvotné operačné riešenie rovnako s nutnosťou okamžite ukončiť dojčenie... Keďže sme s dcérkou mali veľmi ťažké začiatky s dojčením, a práve vďaka Vašej laktačnej poradkyni sme o mliečko zabojovali a úspešne vytrvali až dodnes, za čo Vám patrí jedno obrovské ĎAKUJEME!, týmto sa obraciam na Vás s prosbou o posúdenie iného (prírodného) produktu - šťavy z čiernej reďkovky a zlučiteľnosti jej užívania s dojčením? Konkrétne ide o 6 týždňovú kúru s pomerne vysokými dennými množstvami prijatej reďkovkovej šťavy v rozmedzí 1 dcl až 4 dcl, ktorá by mohla účinne vyliečiť moju chorobu, čím by som vedela predísť nútenému dodojčeniu dcérky a jej plačom a traume s tým spojenými :-( avšak samotný výrobca šťavy z čiernej reďkovky uvádza, že produkt nie je vhodný pre dojčiace ženy... a dôvod sa neviem žiaľ dopátrať. Pre mňa osobne je toto veľmi ťažké životné rozhodnutie, nakoľko lekárske zásahy do tela, ako aj jedinečného vzťahu matka-dcéra, vybudovaného a posilňovaného práve dojčením, si chcem pripustiť len ako krajné riešenia vzniknutej situácie, a preto veľmi prosím o pomoc. Ďakujem pekne za Vašu snahu v promptnú odbornú odpoveď a vzácny čas.

Milá Daša,

z hľadiska dojčenia nepredstavuje žiadny problém, aby ste pili šťavu z reďkovky. Táto veta, ktorá je na letáku uvedená, je ochranou firmy vyrábajúcej daný produkt a tiež ukážkou toho, ako málo sú cenené dojčiace matky na to, aby sa tým daná firma seriózne zaoberala. Je na škodu veci, že pohodlnosť takýchto firiem a snaha chrániť sám seba následne vytvára dojem, že dojčiace matky nemôžu v prípade choroby užívať nič, čo nie je pravda. A táto istá logika bohužiaľ platí aj pri liekoch. Nie je pravda, že by ste nemohli užívať Ursosan. Ako dojčiaca matka nemusíte voliť medzi traumatizujúcim odstavením dcérky alebo tým, že budete trpieť a zhoršovať svoj zdravotný stav až natoľko, že budete musieť podstupovať všetky riziká operácie. Ursosan môžete užívať popri dojčení a dojčiť naďalej bez obmedzení, toto je pri dojčení bezpečný liek. Pokračujte v dojčení, liek môžete užívať tak dlho, ako je potrebné. A samozrejme, ak to bude potrebné, môžete podstúpiť aj iné možnosti liečby, v konečnom dôsledku aj operatívnu liečbu. Nič z tohto z hľadiska dojčenia nepredstavuje problém.

Prečítajte si aj tento náš materiál: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Šťava z čiernej reďkovky