Dudlik alebo spanok?

Tereza    16.04.2018, 14:28

Dobry den prajem, moja 2 mesacna dcerka velmi malo spinka, je plne kojena.V noci maximalne 5 hodin( po 1-2hodinovych intervaloch) a cez den maximalne 4 hodiny( po 1 hodinovych intervaloch). A bolo to aj horsie 2 tyzdne dozadu.Myslim, ze malicka si takto vobec neoddychne, nenacerpa silu a bojim sa o dopad na jej vyvoj.a ja zacinam byt velmi vycerpana. Skusila som teda dudlik. Najskor som malicku uspala, spala tu hodinku ako zvykne, potom sa zacala budit mrncat atd., skusala som ju chvilu nechat ci este zaberie, potom hladit po cele( tak ako to robim vzdy).Bohuzial Nepomohlo!...tak som skusila dudlik a zabralo to, dudla si a spinka dalsie 2 hodiny. Toto som s dudlikom vyskusala po dalsie kratkom hodinovom spanku aj 2. krat a opat to zabralo.Pekne spinka a dudla. je vhodne, vo svetle tychto okolnosti jej davat dudlik aspon cez denne spanky, na ich predlzenie( ako som Vam popisala)? Dakujem velmi pekne za odpoved a pomoc, Tereza

Milá Tereza,

vo vašej situácii vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vaša otázka vôbec nemusí byť buď spánok (a teda zdravé, vyspaté dieťatko) alebo dojčenie. Oblasť spánku, zaspávania a dojčenia spolu úzko súvisia a pre pochopenie týchto oblastí je pre mnohé ženy omnoho užitočnejšie sa rozprávať osobne s človekom, ktorý sa s vami na situáciu pozrie komplexne a spoločne navyše vyhodnotíte aj dojčenie a pitie bábätka pri dojčení a ukážete si konkrétne tipy a triky, ako túto situáciu zjednodušiť. Vo vašej situácii by stálo za to poznať bližšie detaily toho, ako sa správa vaša dcérka napríklad počas zvyšného času cez deň, kedy hovoríte, že nespinká. Z našich skúseností totiž predstavy o detskom spánku formovali najmä skúsenosti predchádzajúcej generácie s nedojčenými deťmi, lenže tieto predstavy sa nedajú aplikovať na dojčené deti. Pre dojčené deti je napríklad typické spať viackrát počas dňa v 20-30 minútových spánkoch a iba 1-2-krát za deň spať dlhšie. Nie je typické, aby dojčené bábätká spali súvisle dve či tri hodiny. Je omnoho typickejšie, že potrebujú veľmi časté dojčenie a že spia v relatívne krátkych, no postačujúcich úsekoch. Toto sa s vekom bude postupne meniť.

Je možné, že ak sa bábätko začne precitať, dokážete ho znova uspať cumlíkom. Z hľadiska dojčenia by však bolo menej rizikové, ak by ste satie na cumlíku dokázali v týchto situáciách nahradiť prsníkom, pretože na toto bolo dojčenie priamo určené. Opätovné uspatie dieťaťa dojčením je jednou z hlavných funkcií dojčenia a ak sa táto funkcia nebude využívať, pretože sa nahradí používaním náhrady prsníka, prináša to riziká pre dojčenie. Rozdiel je v tom, že pri opätovnom uspávaní prsníkom by vaša dcérka vypila nejaké mlieko a stimulovala by tvorbu mlieka. Toto sa neudeje pri satí na cumlíku. Navyše samotné satie na cumlíku učí bábätko používať iné svaly, než tie, ktoré potrebuje pri satí na prsníku a toto všetko, spolu s ďalšími rizikami používania cumlíka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

spôsobuje znižovanie tvorby mlieka a drvivá väčšina bábätiek na zníženie tvorby mlieka začne v priebehu krátkej doby (niekedy už pár dní, inokedy niekoľko týždňov) reagovať nespokojným správaním na prsníku.

Preto vám chceme odporučiť, aby ste si skôr vytvorili podmienky, vďaka ktorým budete môcť dieťatku opätovne ponúknuť prsník, keď sa bude precitať a pri tom ste nemuseli celý deň len dojčiť a nič neurobiť. Môžete si vybrať časy, kedy viete, že si môžete odpočinúť a potom si dieťatko nechajte pri sebe, ak na prsníku zaspí, odpočívajte s ním, čítajte si knihu, pozerajte pri dojčení a spánku dieťatka nejaký film alebo relaxujte iným spôsobom. A ak viete, že musíte pracovať v domácnosti alebo niekam ísť, odporúčame vám dojčiť a uspávať dieťatko v nosiči alebo v šatke, napríklad takto:

http://www.youtube.com/watch?v=7LIqMdFb2JE

Takisto vám môže pomôcť, ak si dieťatko vložíte do nosiča ešte pred tým, než je unavené a možno zaspí počas domácich prác, ktoré by ste s ním v nosiči mohli robiť. Keď sa začne po pol hodine precitať, môžete ho skúsiť uspať ponúknutím prsníka alebo pohybom.

Prečítajte si tiež náš článok o spánku: http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/

Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.

« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dudlik alebo spanok?