Plochá bradavka

Lenka    01.11.2012, 21:43

Mám 2-týždňového syna. Po úvodných problémoch s nedostatkom mlieka kedy sme ho kŕmili Nutrilonom pomocou striekačky alebo cievky sa nám podarilo začať dojčiť na prsníku. Žiaľ len na jednom, lebo na druhom mám plochú bradavku a i napriek tomu, že sme skúšali všetky rady ako ju "postaviť" (odrezanú striekačku- podtlakom, odsávačku, ručné vytláčanie...)nič nepomáha. Bradavka "zalezie" behom pár sekúnd a malý behá ústami po dvorci a hľadá za čo by sa zachytil... Prso teda odsávam, ale evidentne je v ňom preto aj menej mlieka, čo je vidno už aj pri pohľade na veľkosť pŕs. Nemáte ešte nejaký tip čo by som na bradavku mohla vyskúšať.

Milá Lenka,

najviac zo všetkého by ste potrebovali pomoc zručnej poradkyne pri dojčení, ktorá by vám s prisatím pomohla. Pri prisávaní nemusí byť také dôležité, aby bradavka vystúpila, bábätko sa potrebuje prisať na dvorec, nie na bradavku. Dvojtýždňové bábätko je ešte veľmi maličké a je vysoko pravdepodobné, že má šancu prisať sa aj na druhý prsník.  Tak, ako mu nejakú dobu trvalo prisávanie na ten prvý, tak mu dajte čas aj pri druhom. Rozhodujúcim faktorom pre úspech bude zvýšenie tvorby mlieka v tomto prsníku. Skúšajte ho prisávať s použitím cievky na prsníku, je možné, že neochota prisávať sa nie je spôsobená tvarom bradavky, ako skôr menším množstvom mlieka v prsníku.

Použite štandardný postup, ktorý používame pri nesprisávajúcich sa bábätkách:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Využívajte tiež konktakt koža na kožu, ktorý spolu so zvýšením tvorby mlieka a skúšaním prisávania spolu s cievkou postupne môže mať žiaduci efekt. Najideálnejšie by bolo robiť toto všetko spoločne s poradkyňou pri dojčení.

Vačšina bábätiek sa postupne naučí prisávať, pričom primánou príčinou neprisávania nebýva tvar bradaviek, ale práve tvorba mlieka a hlavne predošlý spôsob kŕmenia - striekačka nie je o nič lepšia ako fľaša z hľadiska zmätenia bábätka. Aj keby sa vám synčeka nepodarilo na druhý prsník prisať, možno je pre vás dobré vedieť, že môžete bábätko kŕmiť aj len z jedného prsníka, podobne ako sa z jedného prsníka dojčia dvojčatá.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plochá bradavka