Atb

lucia    06.11.2012, 13:53

Ako lekarka nemozem povedat ano kojenie s atb doxybene, su silne kotraidnikovane s dojcenim. Prestupuju do mlieka.

Milá Lucia,

je dôležité, aby práve lekári vedeli, prečo ten-ktorý liek je kompatibilný s dojčením a prečo má dojčiaca matka počas jeho užívania pokračovať v dojčení. Presné vysvetlenie presahuje rozsah tejto poradne, ale nie je problém tieto informácie nájsť.

V stručnosti, ide o:

1) jednotlivé farmakokinetické vlastnosti jednotlivých liekov

2) riziká nedojčenia v porovnaní s dojčením počas užívania lieku

3) a hlavne: otázka nestojí, či nejaký liek "prestupuje" alebo neprestupuje do materského mlieka - špeciálne napríklad pri tetracyklínoch, ktorých sa týka vaša otázka - je dôležité, čo sa deje potom ďalej a prečo určité vlastnosti lieku zabraňujú tomu, aby boli kontraindikované počas dojčenia

Celá táto otázka je veľmi komplexná a nie je možné aplikovať niektoré známe fakty o liečivách na použitie daného liečiva dojčiacou matkou - napríklad to, že sú tetracyklíny kontraindikované pre deti, neznamená, že sú kontradindikované pri dojčení.

Hlavný dôvod, pre ktorý sú tetracyklíny kompatibilné s dojčením, spočíva (okrem rizík nedojčenia) na jednej strane v nepatrnom množstve lieku, ktorý sa do materského mlieka dostáva, a na druhej strane v skutočnosti, že aj toto malé množstvo dieťa dostáva s mliekom (materským) a to znamená, že sa naviažu na vápnik v mlieku a dieťa neovplyvnia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok