Odmietanie kojenia počas choroby

Lucia    25.06.2018, 18:09

Prosim vás je normalne že 9 mesačný syn je kojeny ale momentálne je dosť chorý, nemôže dýchať nostekom poriadne hrdielko zapálené plus kasel a teploty, mi odmieta prsník? Vôbec nechce.mliecko len z fľašky pije čaj. Keď tak si len trošku cucne mliecka. Doteraz nebol s kojenim problém až teraz ako je chorý. Ďakujem

Milá Lucia,

bábätká môžu odmietať dojčenie, ak počas neho zažívajú nepríjemné pocity. Drvivá väčšina bábätiek sa začne znova prisávať, zvlášť, ak medzičasom matka udrží dostatočnú tvorbu mlieka a robí kroky, ktoré vedú k prilákaniu bábätka k prsníku.

Niekedy sa takéto odmietanie udeje bez akejkoľvek zjavnej príčiny, ale niekedy sa môže stať, že odmietanie prsníka kvôli chorobe či inej nepríjemnej situácii je poslednou kvapkou, po ktorej dieťa začne prsník odmietať. Preto by vo vašej situácii bolo vhodné stretnúť sa osobne s poradkyňou pri dojčení:

 https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste mohli spoločne prejsť, či sa v predchádzajúcich týždňoch neudialo niečo, čo mohlo negatívne ovplyvniť dojčenie:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Ak by ste zistili, že existujú faktory, ktoré mohli dojčenie zhoršovať (z vášho popisu napríklad používanie fľaše), potom stojí za to prejsť spoločne s poradkyňou kroky, ktoré môžu viesť k ich odstráneniu.

Spoločne s poradkyňou sa tiež porozprávate o tom, ako momentálne udržať a zvýšiť tvorbu mlieka a ako zintenzívniť fyzický kontakt s bábätkom tak, aby ste ho znova prilákali k prsníku. V tomto materiáli nájdete k tomuto všetky podrobné informácie:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Medzičasom zvážte podanie liekov od bolesti, aby bábätko nevnímalo satie na prsníku ako bolestivé, čo môže byť v tejto situácii jeden z faktorov, ktoré znižujú jeho ochotu sa prisať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmietanie kojenia počas choroby