Zanet prsu, cerveny flek

Iveta    26.06.2018, 08:34

Dobry den, mam tvoutydenni miminko a uz me trapil zrejme zanet prsu. Mela jsem jedno prso bolestive, vyssi teploty, ale bez zatvrdlin. Hodne jsem kojila, odstrikavala a uzivala paralen. Teploty jsem se zbavila ale na prsu se ni vytvorila cervena skvrna, ktera svedi, prso je v te oblasti horke. Skrvna je nad bradavkou smerem ke vnitrni strane prsa,takze tam nemuzu pri kojeni nasmerovat ani bradicku ditete, aby z te oblasti pilo vice. Zabaly z tvarohu nepomahaji. Jsou prosim jeste jine moznosti, jak se te skvrny zbavit, nerada bych se s tim zanetem potykala znovu naplno. Dekuji za odpoved. Iveta

Milá Iveto,

v tejto situácii vám odporúčame sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože problémy s prsníkmi a bradavkami nie je jednoduché odlíšiť a riešiť prostredníctvom internetu a aj preto, že úpravy v dojčení sú dôležitou súčasťou liečby a prevencie toho, aby sa podobný stav neopakoval. Pri zápale prsníka (alebo zablokovanom mliekovode) môže byť sprievodným javom začervenanie kože v postihnutej oblasti. Je však možné, že zápal prsníka sa zmenil na absces a toto je možné odlíšiť v osobnom kontakte.

Stretnutie s poradkyňou je dôležité aj preto, aby ste spoločne prešli, aké možnosti má žena v podobnej situácii, pretože na riešenie tejto situácie sa často odporúčajú riešenia, ktoré síce pomôžu rýchlejšiemu ústupu niektorých príznakov a subjektívnej úľave, ale z dlhodobého hľadiska nepomáhajú situáciu zlepšiť, práve naopak, môžu prinášať riziko, že zápal prejde do chronického stavu, napríklad abscesu. Ide najmä o opatrenia ako sú tvarohové (či iné chladiace) zábaly alebo znižovanie teploty antipyretikami.

Stretnite sa preto s poradkyňou pri dojčení, aby ste odlíšili, či ešte stále ide o zablokovanie mliekovodu a ak to tak bude, postupujte potom podľa týchto odporúčaní:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2823

A spoločne s poradkyňou bude dôležité urobiť úpravy pre zlepšenie vyprázdňovania prsníka pri dojčení:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Pre riešenie tejto situácie nie je potrebné smerovať bradičku bábätka k postihnutému miestu, hoci toto bola praktika, ktorá sa ešte donedávna často odporúčala. Pri správnom prisatí bude bábätko odoberať mlieko rovnomerne z celého prsníka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zanet prsu, cerveny flek