15mes dieťa nechce jesť iba sa dojčit

Viera    26.06.2018, 15:06

Dobrý deň, mam 15mes dcérku, je plne dojčená na požiadanie. Od 8mes chodí/nonstop,takmer sa nezastaví/ a zároveň odvtedy nepribrala stále má 8,3kg. Rastie len do výšky. No môj problém je v tom ,že ešte stále nechce nič poriadne zjesť. Snažím sa jej dávať úplne všetko, jeme spolu pri stole avšak maximálna dávka čo zje je 1čajová lyžička. Je to normálne? V okolí mame kopec detí ale ani jedno z nich nemá takýto problém z jedlom. Čo mám spraviť aby už konečne jedla ako normálne dieťa?Ďakujem za radu.

Milá Vierka,

ročné bábätko je stále ešte v období prikrmovania, keď materské mlieko zabezpečuje takmer všetky výživové požiadavky dieťaťa a množstvo jedla, ktoré je ochotné dieťa zjesť, môže skutočne byť v úrovni „pár lyžičiek“. Najdôležitejšou otázkou v celej tejto situácii je, či dcérka naďalej dostatočne priberá a prospieva. Z vašej otázky sa zdá, že to tak nie je a preto je najpravdepodobnejšou príčinou tejto situácie znížený príjem mlieka zo strany bábätka. Niekedy paradoxne zvýšenie tvorby mlieka a zvýšený príjem mlieka zo strany bábätka zvýši aj chuť do príkrmov. To, že deti nejedia jedlo môže, mať veľa príčin, niektoré z nich môžu byť medicínske, niektoré psychologické a niektoré si vyžadujú len trpezlivosť a veľké úsilie. Je možné, že vo vašom prípade ide o tú tretiu možnosť. Hoci niektoré deti nejedia napríklad preto, lebo nemajú dostatok zinku alebo železa a doplnenie týchto prvkov im pomôže. Pre zvýšenie tvorby mlieka vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne s poradkyňou tiež prejdite najčastejšie príčiny zníženia tvorby mlieka pri staršom bábätku:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Bez ohľadu na to, aká je príčina správania vášho dieťatka, dojčenie preňho môže byť v takejto situácii len dobré, pomáha mu získavať životne dôležité živiny a vo všeobecnosti celú situáciu zachraňuje. Nie je príčinou toho, prečo dcérka odmieta jesť stravu a odmietnuť dať dcérke možnosť sa nadojčiť nijako nezvýši jej chuť do jedla. Ak by išlo o čokoľvek iné, teda keby napr. dieťa bolo ochotné jesť len chlieb a nič iné, nikoho by ani nenapadlo neumožniť mu dať si chlieb, každý by hľadal spôsoby, ako k chlebu pridať aj iné jedlá. Pri dojčení je veľmi typickou nesprávnou radou vziať dieťaťu aspoň to, čo je ochotné jesť – materské mlieko a s tým aj dojčenie.

Je pre vás dôležité vedieť aj to, že materské mlieko je dobré, kvalitné po celú dobu dojčenia, navyše obsahuje imunitné faktory, ktoré sa nenachádzajú nikde inde, pokrýva (úplne alebo čiastočne) potrebujú mnohých vitamínov a špeciálne pri deťoch, ktoré dobre nepapajú, je záchranou.

Nemáme pre vás konkrétny návod, ako postupovať pri tom, aby ste dieťatku pomohli, aby sa postupne naučilo papať rozličné jedlá, ale tu je pár tipov, ktoré by vám mohli pomôcť:
1) Pokračujte v dojčení, dojčenie nijako neobmedzujte ani dieťatku dojčenie neodmietajte.
2) Nenúťte dieťa do jedla. Netlačte naňho.
3) Začnite tým, že budete v prvom rade ponúkať jedlá, ktoré má rada. Z nich vychádzajte, keď sa budete snažiť dávať nové jedlá - dávajte jej podobné jedlá ako tie, čo mu už chutia.
4) Mnohé takéto deti nemajú rady, keď sa im do jedla snažíte miešať niečo nové.
5) Dávajte jej čo najviac toho, čo má rada.
6) Skúste postupne vytvárať príležitosti, aby sa mohla hrať s novým jedlom, chytať ho bez toho, aby ste chceli, aby ho jedla. Takéto deti potrebujú veľa príležitostí na skúmanie jedla a veľa šancí na ochutnanie.
7) Väčšinou nefungujú stratégie typu "vidieť iné deti jesť", "nechať ju vyhladovať", "dať do pusinky niečo, keď sa nedíva", "dávať vybrať, že bude jesť toto alebo nič" a podobne.
8) Nerozprávajte pred dieťaťom o tom, že "nechce papať".
9) Väčšinou nefunguje žiadne "podplácanie" darčekmi, hračkami, tanierikmi, sladkosťami.
Vo vašej situácii asi nie je nič horšie, ako sa každý deň budiť s pocitom, že už dnes by ste naozaj mali prísť na to, ako motivovať vaše dieťa jesť. Hoci to znie paradoxne, to, čo vám najviac pomôže, je, ak zmeníte svoje očakávania. Skúste dcérke dať čas a verte, že postupom času bude jesť to, čo bude potrebovať. Nenúťte dcérku do jedla (nech by ste vymýšľali akékoľvek inteligentné spôsoby, aby jedla, ak by fungovali, tak už by určite dávno jedla), nesnažte sa každý deň vymyslieť novú stratégiu. 10) Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 15mes dieťa nechce jesť iba sa dojčit