Dokrmovanie.

Beata    02.07.2018, 21:38

Chcem sa opytat maly ma 7 mesiacov . Dojcim ho kedy chce . Chce cez den papat ranajky obed olovrant veceru. Zda sa mi to vela. Sice vela nespapa ale pyta si. Mozem mu tolko davat ? Nie je to vela aj ked dost casto sa dojci ??

Milá Beáta,

je dobré, že vaše bábätko má záujem o príkrmy. Ak máte pocit, že bábätko papá príliš veľa príkrmov, pokúste sa nechať bábätko, nech papá ono samo toľko, koľko ono chce. Pokúste sa ho aktívne nekŕmiť, nedávať mu pasívne jedlo lyžičkou. Dávajte bábätku možnosť skúšať jedlo kedykoľvek, keď má najväčší záujem a keď je na to najlepšia pohoda. Pri príkrmoch nie je podstatné presné časovanie, neexistuje najlepší čas. Najlepší čas je ten, keď je dieťatko spokojné a keď má chuť papať. Omnoho dôležitejšie než presné množstvo a druh zjedeného jedla je to, aby bábätku chutilo a aby malo z jedla radosť. V tomto bode nie je úlohou rodiča dostať do bábätka čo najväčšie množstvá jedla. Dávajte mu toľko jedla, koľko chce a koľko dokáže spapať samo bez vašej pomoci. Podmienky okolo jedenia si vytvorte také, aké vám vyhovujú. Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem. Papať sa bude učiť postupne v priebehu nasledujúcich mesiacov, nie je sa kam ponáhľať ani sa netreba znepokojovať množstvami či časovaním jedla.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dokrmovanie.