Tekutiny

Martina    04.07.2018, 07:41

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda kojení dostatečně pokryje denní příjem tekutin. Kojím svoji 2,5 r. dceru na požádání, aktuálně je nemocná s teplotami až horečkami, přes den vypije velmi málo tekutin, cca čtvrt litru a k tomu je kojená až 8x denně, v noci také. Více do ní nejsem schopna dostat. Je to dostatečné? Moc vám děkuji.

Milá Martina,

mnohé choré deti nechcú v čase choroby okrem dojčenia a materského mlieka nič iné. Nie je potrebné trápiť v čase choroby dieťa tekutinami, ktoré momentálne nechce. Keď sa jeho zdravotný stav zlepší, samo zase prejaví záujem o jedlo aj tekutiny. Choré dieťa nenúťte ani do jedla. V domácich podmienkach je najspoľahlivejším ukazovateľom dehydratácie cikanie - môžete sledovať množstvo moču a jeho farbu. Všetko je v poriadku, ak je moč priesvitný (nie žltý či tmavožltý) a ak dieťatko ciká dostatočné množstvo. Ak nie, ponúknite dieťaťu dojčenie, prípadne mu môžete robiť aj redšie príkrmy.

V takýchto situáciách dieťa materské mlieko zachraňuje. Je to práve to najvhodnejšie, čo choré dieťa môže za daných okolností dostať. Materské mlieko poskytuje tekutiny. Ale nielen to: poskytuje oveľa, oveľa viac – imunitné látky a faktory a špecifické protilátky na to, aby sa rýchlejšie uzdravilo. Okrem toho poskytuje všetko, čo doposiaľ – potrebné cukry, tuky, bielkoviny, minerály, vitamíny, viac ako 1200 látok, z ktorých mnohé sa nenachádzajú nikde inde. Ale to nie je všetko: hlavne dojčenie poskytne chorému dieťaťu úľavu od bolesti, pomôže mu zaspať, zlepší náladu a pomáha, keď nepomáha nič iné. Dojčiace dieťatko sa dojčením upokojí a okrem toho upokojí aj mamičku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok