Krmenie cez cievku

Lucia    12.07.2018, 12:42

Dobry den, mam 6 a pol tyzdnovu dcerku, ktoru uz 2 tyzdne aj 2 dni dokrmujem UM cez cievku na prse. Zacala som stracat mlieko po tom co sme dali dcerke nastrihnut uzdicku a ona sa 2 dni odmietla prisavat. Dovtedy som mala pravdepodobne mlieka dost lebo priberala pekne. Uzivam moringu 3x3 senovku 3x3 benedikt 3x3 shatawari 2x2. Je mozne ze budem niekedy moct krmit bez cievky? Je to velmi narocne dcerka sa casto jeduje na prsniku odtahuje a znova prisava aj ked jej mliecko cez cievku ide a niekedy mam uz sto chuti s tym seknut co nevladzem.

Este som zabudla dodat, ze spime spolu v posteli, cez den sme takmer stale spolu, nosim ju v satke alebo s nou lezim v posteli. Kontakt koza na kozu velmi nepraktizujem, lebo mame doma chladno a nechce sa mi ju stale obliekat a vyzliekat. A som v kontakte aj s laktacnou poradkynou.

Milá Lucia,

situácia, v ktorej sa nachádzate, je pochopiteľne veľmi fyzicky a aj psychicky náročná. Ostaňte  v kontakte s poradkyňou pri dojčení a obráťte sa na ňu aj tieto dni, kedy potrebujete viac podpory a povzbudenia. Pri návšteve poradkyne môžete opätovne prejsť, či počas dojčenia bábätko ostáva na prsníku správne prisaté, čo je základ pre to, aby sa mohla tvorba mlieka zvýšiť tak, že budete môcť postupne prestať dokrmovať. Prejdite spoločne s poradkyňou, s čím súvisí nespokojnosť bábätka, o ktorej píšete a čo by sa s tým dalo urobiť. Je pravdepodobné, že s dojčením sa dialo niečo už pred tým, ak vám odporučila podstrihnutie uzdičky poradkyňa pri dojčení, musela na to mať dôvod súvisiaci so snahou o zlepšenie dojčenia. Ak sa teda situácia s dojčením vyvíjala už dlhšiu dobu, niekedy sa nedá dokrmovanie laktačnou pomôckou odstrániť za dva týždne, pretože trvá dlhšiu dobu, kým začnú zaberať faktory, ktorými teraz zvyšujete tvorbu mlieka (dôsledná úprava polohy pri dojčení tak, aby bábätko bolo správne asymetricky prisaté k prsníku, stláčanie prsníka pre zrýchlenie toku mlieka, vždy, keď bábätko prestáva na prsníku výdatne piť, dostatočne včasné zavedenie laktačnej pomôcky ešte pred tým, než sa bábätko začne hnevať, udržiavanie správneho prisatia počas dokrmovania, aby bábätko získavalo s pomocou laktačnej pomôcky dostatok mlieka – pri nesprávnom prisatí sa spomalí aj tok mlieka v laktačnej pomôcke a bábätká majú tendenciu sa hnevať – spoločné spanie, kontakt s bábätkom, nosenie, kontakt koža na kožu  v najväčšej možnej miere, ako sa dá). Odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou, aby ste získali praktické tipy pre dokrmovanie laktačnou pomôckou, pretože je pochopiteľné, že ak sa cítite zúfalá, pomýšľate na to, že prestanete používať laktačnú pomôcku. Spoločne s poradkyňou môžete prejsť tipy, ako si to celé zjednodušiť, napríklad ako nádobu na mlieko používať malý 30 ml zaváraninový pohárik, ktorý sa dá pohodlne vložiť do vrecka košele alebo zavesiť na krk a nemusíte pridržiavať ani nádobku, ani cievku laktačnej pomôcky. Prejdete spolu ešte raz prisatie bábätka, toto je skutočne kľúčové pre to, aby bábätko získavalo s pomocou laktačnej pomôcky dostatočný tok mlieka a nehnevalo sa pri dojčení. Spoločne s poradkyňou prejdete, ako sa vyvíjala situácia, odkedy ste začali zvyšovať tvorbu mlieka bylinkami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Krmenie cez cievku