Kedy sa upravi tvorba mlieka?

Ivana    14.07.2018, 08:29

Dobry den. Syncek ma 8 mes,je kojeny a prikrmujeme 2 mes. Po porode som mala problemy a kojime vylucne po leziacky,v inej polohe sa mi odmieta prisat. Chcem sa opytat kedy sa mi ustali tvorba mlieka? Stale pouzivam prsne vlozky,ked zacne papat z druheho prsnika mi tecie mlieko a pravy mam akoby viac naliaty,obcas citim bolest pod pazuchou a akoby brnenie. Prsniky striedam,jedno krmenie-jeden prsnik. Ako zacal viac vnimat mam problem ho udrzat na papanie,otaca sa,zacne si sadat... Je to dost obmedzujuce,prso mam do dalsieho krmenia plne,ked nechce jest musim odstriekat. Odsavacku nepouzivam uz par mesiacov... Dakujem.

Milá Ivana,

vytekanie mlieka môžete pozorovať aj 8 mesiacov po pôrode. Z hľadiska praktického života popri vytekaní mlieka ste zdá sa našli riešenia, ktoré vám pomáhajú toto zvládať aj na verejnosti. Zo skúseností s dojčiacimi ženami vieme, že už len skutočne málo žien pozoruje vytekanie mlieka aj napríklad rok a neskôr po pôrode, často už len v prípade veľmi dlhej pauzy medzi dojčeniami. Toto sa raz iste upraví, hoci je pochopiteľné, že teraz to spôsobuje praktické problémy. Okrem vložiek do podprsenky ešte existujú aj zberné mušle, pokiaľ by ste mali potrebu zbierať väčšie množstvo mlieka, než vložky zachytia.

Ak máte pocit, že bábätko nevydrží posledné dni dlho na prsníku a prejavuje sa to nalievaním prsníkov, odporúčame vám vyhodnotiť túto situáciu spolu s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili, či ide len o bežné dojčenie staršieho dieťaťa, ktoré už popri dojčení všeličo zaujíma, alebo či nemôže ísť o situáciu, ktorú popisuje tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Spoločne s poradkyňou prejdete možné príčiny zníženia tvorby mlieka neskôr po pôrode:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kedy sa upravi tvorba mlieka?