Vysoká horúčka matky

Radka    18.07.2018, 10:19

Z dôvodu zápalu obličky mam vysoké teploty- nad 39. Mozem dojcit pri takýchto teplotách? Resp. do akej teploty sa dojcit moze? Bábätko ma 7 týždňov. Dakujem.

Milá Radka,

môžete dojčiť bez ohľadu na to, aká je vaša telesná teplota. Teplota matky neovplyvňuje kvalitu mlieka ani nepredstavuje žiadny problém. Zoberte si napríklad skutočnosť, že keď sa pripravuje umelé mlieko, tak má veľmi rozmanitú teplotu, ktorá môže byť v širokom rozpätí napríklad od 35°C - 45°C a teplota umelého mlieka, ktorým sa dieťa kŕmi, sa skutočne len odhaduje.

Dojčiaca matka môže dojčiť počas choroby, bez ohľadu na to, akú vysokú teplotu má. V prípade infekčných chorôb, je o to dôležitejšie, aby matka dojčila práve počas svojej choroby, pretože v jej materskom mlieku sa už v tom čase nachádzajú protilátky, ktoré výrazne pomáhajú dieťatku, aby buď vôbec neochorelo alebo ak ochorie, aby jeho choroba mala miernejší priebeh.

Mýty o horúčke dojčiacej matky sú naďalej veľmi rozšírené, ale nezakladajú sa na pravde. Horúčka matky nespôsobuje, že materské mlieko bude príliš horúce na to, aby ho bábätko pilo, ani sa v čase horúčky do materského mlieka nedostávajú žiadne toxíny alebo iné nebezpečné látky, a rovnako nie je pravda, že by sa zloženie materského mlieka menilo vplyvom toho, že materské mlieko sa tvorí v prsníku ženy, ktorá má horúčku.

Okrem toho nepíšete nič o svojej liečbe, ale je pre vás dôležité vedieť, že môžete pokračovať v dojčení aj počas potrebnej liečby zápalu obličky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vysoká horúčka matky