Bolest jedneho prsnika

Zaneta    19.07.2018, 12:13

Mam 7mesacne babo a dojcim od narodenia. Vsetko je v poriadku az nato ze osm prednedavnom prestala dojcit z laveho prsnika. Dcerka mala aj tak s touto stranou vzdy vecsi problem a tak som stale menej a menej a samozrejme sa tam tvori aj menej mliecka. Nakolko vsak to mliecko musi odchadzat tak raz za den ju dojcim aj z tohoto. No po dojcenim prezivam neskutocne muky. Akoby mi do prsnika pichalo milion nozov. Ide to akoby z bradavky ale vystreluje to do celeho prsnika. Akoby take neskutocne silne svrbenie. Trva to vzdy minimalne 2-3 hodiny. Som zufala. Co nato moze pomoct pripadne co ak budem dojcit vyhradne z jedneho prsnika. Bude to problem? Dakujem

Milá Zaneta,

bolesť bradaviek sa môže prenášať do celého prsníka (niekedy až do oblasti lopatiek a chrbtice) a typicky ju ženy popisujú ako vystreľujúcu, ako pichanie alebo svrbenie. Táto bolesť môže byť skutočne veľmi intenzívna. Bolesť bradaviek súvisí s poškodením tkaniva bradaviek. V tejto situácii potrebujete bradavku preliečiť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa porozprávate aj o tom, ako by ste si ďalej želali riešiť situáciu s dojčením z tohto prsníka. Pretože je možné aj dlhodobé dojčenie z jedného prsníka a pre túto možnosť nepotrebujete urobiť nič viac, ako prestať z ľavého prsníka dojčiť. Nemusíte v ňom nijako „zastavovať“ tvorbu mlieka, v prípade potreby odstriekajte mlieko do úľavy a nechajte tvorbu mlieka postupne ustúpiť. Na druhej strane, oplatí sa investovať energiu do návratu k dojčeniu z oboch prsníkov. Mať možnosť dojčiť z oboch prsníkov je nielen praktické, pretože to zjednodušuje dojčenie a starostlivosť o dieťatko, ale aj pre dieťatko samotné je lepšie, ak sa môže dojčiť z oboch prsníkov. Vaše dieťatko je ochotné sa k ľavému prsníku prisať, preto je pravdepodobné, že ak by sa zvýšila tvorba mlieka v tomto prsníku, bude ochotné sa dojčiť častejšie. Zvýšenie tvorby mlieka navyše dokáže významne znížiť bolestivosť bradavky na tomto prsníku, pretože bolesť bradaviek súvisí s tokom mlieka z prsníka. Poradkyňa pri dojčení by vám vedela pomôcť s úpravou polohy pri dojčení z tohto prsníka tak, aby ste správnym prisatím bábätka dokázali zvýšiť príjem mlieka z prsníka a spoločne by ste prešli aj kroky, ako zvýšiť tvorbu mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolest jedneho prsnika