Malý nárůst hmotnosti

Nikola    20.07.2018, 12:49

Dobrý den, mám 4,5 měsíční holčičku. Doposud přibírala cca 500g měsíčně. Na včerejší kontrole za měsíc přibrala pouze 390g.Zhruba poslední měsíc je přes den (cca po hodině kojení) ufňukaná začne se kroutit a následně plakat. Opravdu nevím, zda to je hladem nebo jí bolí bříško protože se kroutí. Někdy zabere si jí vzít na ruce do vzpřímené polohy. Když ne dám jí prso znovu, ale pije třeba ty 4 minuty. Po delší pauze v kojení taky zrovna nepije dlouho cca 6-7 minut. Někdy u kojení usne a spinká aji 2,5-3 hodinky přes den. V noci vydrží aji 7-8 hodin. Kojím z jednoho prsa. Nevím zda už jí teda mé mléko nestačí a měla bych přikrmovat. Nechci aby byla nespokojená a plakala hlady, ale také bych moc ráda kojila dál. Mockrát děkuji za odpověď

Milá Nikolo,

priberanie bábätiek má postupne klesať, nebude také intenzívne, ako v prvých dvoch mesiacoch po narodení. Na druhej strane, priberanie je pri dojčenom dieťatku vždy dôležité vyhodnocovať s ohľadom na dojčenie a aj v prípade, že by bábätko naďalej dobre priberalo, je dôležité posudzovať aj celkové správanie bábätka. A vaše bábätko podľa toho, čo opisujete, sa správa podobne, ako to opisujú mamičky v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Je preto pravdepodobné, že sa skutočne znížil tok mlieka, ktorý bábätko zažíva na prsníku. Riešením však nemusí byť nevyhnutne hneď dokrmovanie. Ak bábätko nezískava dostatok mlieka z prsníka, často je prvotnou príčinou nesprávne prisatie a úprava prisatie v tejto situácii dokáže významne zvýšiť príjem mlieka z prsníka. Preto vám odporúčame sa osobne stretnúť s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Spoločne s poradkyňou sa naučíte sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy sa zníži príjem mlieka z prsníka.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Stretnutie s poradkyňou bude dôležité aj preto, aby ste spoločne prešli možné príčiny zníženia príjmu mlieka zo strany bábätka. Z toho, čo píšete, bude napríklad dôležité sa porozprávať o dojčení z jedného prsníka – toto samo o sebe pre mnohé bábätká stačí na to, aby sa časom začali na prsníku správať nespokojne, pretože sa zníži tvorba mlieka. Prejdete spolu aj oblasť nočného dojčenia, pretože ak má bábätko takúto dlhú pauzu v noci medzi dojčeniami, aj toto samo o sebe môže znížiť tvorbu mlieka a spoločne s poradkyňou bude dôležité prejsť, či vo vašom prípade nie sú okolnosti, ktoré môžu zabraňovať tomu, aby sa bábätko zobudilo v noci vtedy, kedy to potrebuje. Okrem toho existujú aj ďalšie možné príčiny zníženia tvorby mlieka, ktoré bude dôležité s poradkyňou prejsť osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

Kľúčom k zlepšeniu tejto situácie bude odstránenie prípadných príčin, ktoré môžu znižovať tvorbu mlieka, opatrenia pre zvýšenie tvorby mlieka a zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom, ktorý  pomôže vytvoriť viac situácií pre dojčenie počas dňa a tak zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Malý nárůst hmotnosti