Vela mliecka ale len v noci

Jesika    22.07.2018, 15:01

Dobrý deň malá má už 2 mesiace a plne ju kojim len z prsníku , z fľašky nechce vôbec v noci zaspáva až o 22ej hodine a vstáva každé 3 hodiny a rano sa zobudim vždy celá mokrá od mliecka ani tie vložky to neudržia sú celé premočené mám maličké prsia skôr žiadne , cez deň to nevadi vycucka zo mňa všetko je často hladna nema žiaden režim dávam jej keď začne pýtať len v noci sa mi nalejú moc mliekom mám si to odsavat či ? Čo potom s tým mlieckom keď nechce z fľašky piť ? Prosím poraďte mi už ma to nebavi každý deň meniť posteľnú bielizeň a prsia ma vôbec nebolia ani keď sú plné dakujem

Milá Jesika,

pri vysokej tvorbe mlieka sú dva základné body, na ktoré treba myslieť:

a) možné kroky, ktoré sa dajú podniknúť na uľahčenie súčasnej situácie
b) opatrenia, ktoré majú za úlohu zabrániť problémom do budúcnosti. Toto je možno ešte dôležitejšie ako bod a). Vysoká tvorba mlieka sa totiž často môže pri rozličných nevhodných opatreniach znížiť a spôsobiť problémy, pri ktorých sa bábätko hnevá na prsníku, odťahuje sa, kašle a vypľúva mlieko, prisáva sa, následne prsník púšťa a plače, či prsník odmieta úplne, tak ako to opisujú mamičky v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Znižovať tvorbu mlieka preto nie je v týchto situáciách riešením. Vysoká tvorba mlieka sa bude časom upravovať sama o seba, stratégie na jej zníženie môžu byť z dlhodobého hľadiska kontraproduktívne. Je zrejmé, že mokré tričko je nepríjemné, ale toto sa postupne zmení samo od seba. Naozaj však nie je potrebné s tým robiť nič viac, než nájsť praktický spôsob, ako to ešte nejakú dobu vydržať. Medzi praktické opatrenia, ktoré môžu pomôcť situáciu jednoduchšie zvládať, hoci ani jedno z nich nerieši podstatu problému, môže patriť používanie zberných mušlí na zachytávanie mlieka (pozor nie klobúčikov!) alebo pohárika na zachytávanie mlieka pri dojčení, nosenie vzorovaného oblečenia, aby prípadné mlieko nebolo príliš vidieť, vystlatie postele uterákom v noci, atď.

V tejto situácii vám neodporúčame mlieko odsávať. Ak by ste ho však predsalen odsávali, nepodávajte ho bábätku, ktoré je podľa toho, čo popisujete, schopné získať dostatok mlieka pri dojčení z prsníka. Fľašu dojčené dieťa nepotrebuje a nemá dostávať a práve používanie fľaše (aj občasné) má znova potenciál ohroziť dojčenie. Ak by ste odsávali, uchovávajte mlieko v mrazničke a skontaktujte sa napríklad s mamičkami na podpornej skupine dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

ktoré by ho mohli využiť na dokrmovanie svojich bábätiek, ak bábätká dokrmujú.

Mnohé mamičky odsávajú mlieko z dôvodu obáv zo zápalu prsníka. Je dobré vedieť, že zápal prsníka nevzniká preto, že v prsníku zostáva nevypité mlieko. Nie je potrebné (a ani žiaduce) odsávať po dojčení a už vôbec nie veľké množstvá mlieka. Oveľa lepšie je skúsiť dojčiť bábätko častejšie, ak má záujem, prípadne bábätku pri naliatí prsníkov dojčenie ponúknuť. Z hľadiska nalievania prsníkov aj z hľadiska bábätka je dobré, ak sa bábätko dojčí často. Nemusíte sa báť, že bábätko „nemá režim“. Vaše bábätko režim má. Jeho režim spočíva zo striedania sa spánku, obdobia bdelosti, v ktorom sa nadojčí a opätovného zaspávania a spánku. Tento režim si bábätko reguluje samo podľa svojich potrieb a toto je postačujúci režime pre jeho zdravý vývoj. Ak sú prsníky naliate a bábätko je nadojčené, nemusíte paušálne odsávať – navyše odstriekavanie môže byť vhodnejšie a jednoduchšie ako odsávanie. Odsávajte či skôr odstriekavajte jedine v prípade, že je naliatie príliš silné a skutočne pociťujete ako nevyhnutné odstriekanie malého množstva mlieka, do úľavy. Vôbec to nemusí byť po každom dojčení. Riaďte sa pocitom, ktorý máte v prsníkoch. Odstriekajte len nevyhnutné množstvo, toľko, aby ste pocítili úľavu.
Prečo odsávanie alebo odstrekovanie mlieka pri vysokej tvorbe mlieka pravdepodobne nie je správnym riešením:
1) ak budete odstriekavať mlieko, môže sa tvorba mlieka v dôsledku odstriekavania ďalej zvyšovať a celý problém sa v konečnom dôsledku môže zhoršiť
2) po odstriekaní mlieka môže byť tok mlieka pre dieťatko paradoxne príliš pomalý (v porovnaní s tokom mlieka, ktorý zažilo predtým - bez ohľadu na to, že mu tiež nemusel vyhovovať) a dieťa sa môže odťahovať a byť nespokojné aj z toho dôvodu, že nebude spokojné s pomalým tokom mlieka
Ako lepšie než odstriekavanie sa môže javiť to, že po spustení mlieka necháte mlieko len voľne odtiecť, ak je to skutočne potrebné. Jedna vec, ktorá niekedy trochu funguje, aby netieklo mlieko z druhého prsníka pri dojčení, je hneď po začiatku dojčenia zatlačiť na bradavku druhého prsníka a držať ju stlačenú nejakú dobu.

Situácia sa nezlepší okamžite, ale môžete skúsiť urobiť toto:

a) snažiť sa o čo najlepšie prisatie. Pri skutočne vynikajúcom prisatí dokáže bábätko oveľa lepšie kontrolovať tok mlieka, aj keď je silný. 

b) Ak mlieko strieka, nechať ho vystriekať a následne bábätko priložiť. Ak je pri čakaní nespokojné, skúste ho jemne hojdať a utišovať.

c) Dôležité je, aby bábätko bolo dojčené čo najčastejšie s krátkymi časovými odstupmi ešte pred tým, než v prsníku bude príliš veľa mlieka; najväčšie ťažkosti totiž spôsobuje to, ak bábätko pije s väčšími časovými rozstupmi, keď je prsník veľmi naliaty.

d) Úspešnou stratégiou je snažiť sa, aby ste čo najväčšmi vyprázdnili jeden prsník predtým, než ponúknete druhý - to znamená sledovať, či bábätko pije, a pomôcť mu „dopiť“ prsník stláčaním prsníka. Na druhý prsník ho môžete preložiť, keď na prvom prsníku už nepije. Druhý prsník teda môžete ponúknuť kedykoľvek, keď má dieťa po dopití prvého ešte záujem o dojčenie. Stláčanie prsníka je úspešnou stratégiou pri vysokej tvorbe mlieka.

e) Dojčiť bábätko ešte predtým, než je veľmi hladné, pretože vtedy bude mať väčšiu trpezlivosť počkať, kým mlieko bude striekať.

f) Dojčiť bábätko ešte predtým, než sa plne zobudí.

g) V celej tejto situácii veľmi pomáha nosenie bábätka a spoločné spanie, pretože oboje podporuje to, aby bábätko nemalo príliš dlhé prestávky medzi dojčeniami, čo je v takejto situácii žiaduce.

h) Pri vysokej tvorbe mlieka je dobré, ak sa nepoužíva cumlík, pretože okrem iného maskuje skoré prejavy záujmu o prsník, a tak sa dieťa dojčí, až keď je už príliš hladné.

i) Je dobré, aby bábätko okrem striekania mlieka zažilo na prsníku aj pozitívne chvíle, takže je dobré nechávať ho zaspávať na prsníku po tom, čo sa dobre napilo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vela mliecka ale len v noci