Zlé prisatie

Katarína    22.07.2018, 15:13

Dobrý deň, mám 3,5 týždňové dojčené bábätko, ktoré sa od začiatku nie úplne správne prisáva (nevyhrnutá horná pera, ústočká nie úplne do koran otvorené)- nedá si to napraviť. Jednu bradavku mám bolestivú niekedy viac-veľmi niekedy menej. V posledných dňoch mi začala na prsníku aj cmukať (nedokrmujeme fľaškou, nemá cumlík-nič sa nezmenilo od narodenia) a odťahovať sa (viem že je to nedostatočným tokom, pomáham stláčaním, aj striedaním prsníkov, prikladám na požiadanie, viem ako má vyzerať správna poloha). Mala som už aj stretnutie s LP - navrhla uzdičky. Moja otázka znie: môže zlé-nedostatočné prisatie spôsobovať aj niečo iné ako uzdičky? Chcela by som predísť zákroku ak to nie je potrebné....či sa to vôbec zlepší po zákroku. Neviem čo mám robiť. Ďakujem

Milá Katarína,

úspech v dojčení môže byť ovplyvňovaný viacerými faktormi, pričom jedným z nich môže byť pohyblivosť jazyka a funkcia jazyka. Tomuto môže prekážať abnormalita jazyka - príliš krátka či tuhá uzdička pod jazykom bábätka (ankyloglosia) alebo príliš krátka či tuhá uzdička pod hornou perou. Pohyb jazyka ovplyvňuje to, či sa bábätko správne prisáva, ako sa dojčí a ako prehĺta materské mlieko. Táto skutočnosť bola známa už dávno v minulosti a v súčasnosti je dostatočne doložená štúdiami.

Problém nastáva vtedy, ak sa tuhá či krátka uzdička pod jazykom či hornou perou vyskytne v kombinácii s týmito faktormi:

1) Bolestivé bradavky či prsníky, zdeformovaný tvar bradaviek po dojčení, zablokované mliekovody, vazospazmus.
2) Nedostatočné prospievanie či priberanie dieťaťa, nedostatočný príjem materského mlieka.
3) Ťažkosti s prisávaním na prsník; bábätko, ktoré sa neprisáva na prsník - občas alebo vôbec, "cmukanie" na prsníku.
4) Neobvyklá nespokojnosť na prsníku, odťahovanie sa, odmietanie prsníka, zabiehanie mlieka pri pití z prsníka.
Uvoľnenie prirastených uzdičiek nie je jediný krok, ktorý dokáže zlepšiť dojčenie. Dá sa ale očakávať, že po uvoľnení môže nastať zlepšenie a máme skúsenosti s tisíckami matiek, kde to tak skutočne bolo. Je však veľmi dôležité uvoľnenie uzdičiek spojiť s opakovanými návštevami s poradkyňou pri dojčení, aby ste mohli znova prejsť spoločne dôslednú úpravu polohy, prisatia bábätka tak, aby bolo skutočne prisatie bábätka čo najlepšie, aby bolo počas celého dojčenia dostatočne hlboké (aby nebolo vidieť pery a kútik úst) a asymetrické (aby sa udržiaval smer prisatia, v ktorom má bábätko zaborenú bradu v prsníku). Pre skutočne dôslednú úpravu prisatia je väčšinou potrebné stretnúť sa s poradkyňou opakovane. Okrem toho spoločne s poradkyňou prejdete stláčanie prsníka, výmenu strán a vytváranie podmienok v starostlivosti o bábätko pre časté dojčenie (fyzický kontakt s bábätkom, nosenie, spoločné spanie) a tiež to, akým spôsobom zvyšujete tvorbu mlieka a ktoré kroky robíte pre preliečenie bradaviek. Napriek tomu, že tieto opatrenia poznáte a robíte, vám odporúčame stretnúť sa znova s poradkyňou, pretože napríklad po uvoľnení uzdičiek sa otvoria nové možnosti pre ešte dôslednejšiu úpravu prisatia bábätka. Pretože správne prisatie je kľúč k dostatočnému odoberaniu mlieka z prsníka a o správnosti prisatia rozhodujú milimetre.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zlé prisatie