Dcerka si pocas dojcenia pyta vodu

Veronika    31.07.2018, 15:56

Dobry den, dcerka 19 mes, dojcena na poziadanie, uspavana na obed aj vecer len na prsniku, doteraz bez problemov. Kratke dojcenia pocas dna su v poriadku, avsak pri uspavani (co trva cca 10-30 min) si zacala pocas dojcenia pytat vodu. Potrebuje sa napit aj 10x, naozaj si da vzdy niekolko poriadnych hltov, aj ked uz skoro spi, tak sa este odsaje a pyta si vodu. Nejedna sa teda o nejake vymyslanie, ze nechce spat.. Pocas dna celkovo malo pije, vypije len tak 3dc vody, ale dojci sa casto, par minutiek - cize to chapem ako uhasenie smadu. Moze byt, ze pri dlhsom dojceni je mlieko tak huste, ze jej to az vadi? Okrem pytania vody si ziada aj velmi caste striedanie prsnikov - neodmieta, len sa odsaje a ide po druhom prsniku, a tak dokola az kym nezaspi.. Mlieka mam urcite dost.

Milá Veronika,

materské mlieko vždy obsahuje pomerne veľa vody a len v situáciách, kedy sa z prsníka neodoberá, sa začne zahusťovať a tvorba mlieka sa postupne zastaví. Toto však z vášho popisu nie je vaša situácia. Hoci nie je možné vylúčiť, že sa v posledných mesiacoch nestalo niečo, čo znížilo tvorbu mlieka a dcérka možno takýmto spôsobom reaguje na to, že by si želala na prsníku väčší tok mlieka. 19-mesačné dieťatko by sa v tomto veku typicky malo dojčiť veľmi často počas dňa a aj počas noci. Odporúčame vám skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. A spoločne s poradkyňou vyhodnotíte tiež faktory, ktoré mohli v posledných mesiacoch viesť k zníženiu tvorby mlieka, prečítajte si tento článok a pokúste sa odstrániť faktory, ktoré by sa mohli týkať vašej situácie:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Je možné, že ide o situáciu súvisiacu s bolesťami bradaviek pri dojčení, o ktorej ste nám písali pred pár mesiacmi. Oboje môže naznačovať, že by sa možno oplatilo zvýšiť príjem a tvorbu mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dcerka si pocas dojcenia pyta vodu