Dlhodobé užívanie byliniek

Anna    02.08.2018, 21:18

Dobrý deň, mám 9-týždňového chlapčeka, ktorý bol od narodenia na umelom mlieku, lebo som ho po sekcii nevedela priložiť tak, aby sa prisal. Keď mal 2 týždne, obrátila som sa na laktačnú poradkyňu. Držala som sa všetkých jej rád a môj synček je teraz, po dlhých 7 týždňoch, konečne plne dojčený. Celých 7 týždňov som užívala benedikt lekársky a senovku grécku 3 x 3 kapsuly denne. Teraz som sa dočítala, že bylinky som mala vysadiť oveľa skôr. Chcem sa opýtať, či som dlhodobým užívaním nemohla uškodiť bábätku alebo sebe. Veľmi pekne ďakujem.

Milá Anna,

nemusíte mať obavy ani strach z toho, že ste mali bylinky vysadiť skôr. V týchto situáciách môžu bylinky pomôcť stabilizovať situáciu a vysádzať by sa mali postupne a až vtedy, keď je zrejmé, že je s dojčením všetko v poriadku. Stretnite sa znovu s poradkyňou, prejdite si postupy týkajúce sa prisatia, polohy, stláčania a všetko ostatné, čo pomáha pri dojčení, a spoločne si vytvorte plán na postupné vysadenie byliniek tak, aby sa tvorba mlieka udržala.

Vo všeobecnosti by človek mal užívať bylinky či výživové doplnky vtedy, keď je na to konkrétny dôvod. Bylinky, ktoré spomínate, sa majú v prípade zvyšovania tvorby mlieka užívať dovtedy, kým nie je situácia s dojčením uspokojivá a až potom sa môžu začať vysadzovať a aj to pomaly, nie naraz, ale postupne.

Je možné ich užívať aj dlhodobo, v drvivej väčšine prípadov to však nie je potrebné, ak sa dbá (a vy to podľa vašich slov robíte) na ostatné opatrenia pre zlepšenie dojčenia: dôsledná úprava prisatia bábätka počas dojčenia, stláčanie prsníka, keď už nepije, striedanie prsníkov, ak už bábätko nepije aj napriek stláčaniu, dokrmovanie laktačnou pomôckou na prsníku, ak je to potrebné, vytvorenie priestoru pre časté výdatné dojčenie vďaka neustálemu kontaktu s bábätkom, častému noseniu, spoločnému spaniu a nepoužívaniu cumlíka, fľaše či klobúčikov. Niekedy existujú prípady, keď je nutné bylinky používať dlhodobo a je to možné.

Samozrejme, ideálne by bolo, ak by ženy vôbec nemuseli zlepšovať dojčenie. Ak by ženy hneď počas cisárskeho rezu mali možnosť dostať bábätko do kontaktu koža na kožu a tráviť s ním v takomto kontakte aj ďalšie dni po cisárskom reze v sprievode niekoho z rodiny, kto by sa staral o bábätko, ak by potrebovalo uspať inak, než kontaktom koža na kožu a dojčením, či ak by potrebovalo inú starostlivosť, ktorú mu žena po cisárskom reze niekoľko dní nevie vždy poskytnúť.

Dojčenie by za takýchto okolností pravdepodobne úplne bez problémov fungovalo a nebolo by treba nič riešiť, ani užívať bylinky. Ale mnoho žien kontakt koža na kožu nezažije a následne musí riešiť dôsledky toho, čo sa udialo v prvých dňoch v pôrodnici. Vaše bábätko bolo kŕmené umelou výživou a vôbec nebolo dojčené.  Ak by ste nezvýšili tvorbu mlieka, pravdepodobne by sa nepodarilo k dojčeniu vôbec vrátiť. Takže to, čo sa vám podarilo, je ohromujúce víťazstvo. Keď sa podarilo začať bábätko znova prisávať, bez zvyšovania tvorby mlieka by sa pravdepodobne nepodarilo dojčenie takto rýchlo zlepšiť natoľko, že bábätko už nemusí podstupovať riziká umelej výživy. Len vďaka krokom, ktoré ste s poradkyňou, vrátane užívania byliniek, robili, sa vám podarilo prejsť z úplného kŕmenia umelou výživou na výlučné dojčenie. Gratulujeme vám.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dlhodobé užívanie byliniek