Mnohopočetne abcesy na prsníku

Ivana2301    15.11.2012, 19:47

Dobrý den,asi pred dvoma mesiacmi som si našla veľmi bolestivú hrčku na pravom prsníku v okolí dvorca,ihned som vyhladala l gynekologa.Ten mi kázal prikladať obklady z vody kyslej kapusty.Nepomohlo zhoršil sa stav za pár dní som mala hrče po celom prsníku a aj ma v nom trhalo,bola som odoslaná na sono, kde sono nič neodhalilo.Gynekolog mi nasadil liečbu Zinnat.Trochu sa mi uľavilo ale hrče mi zostali 3 - zase som bola odoslaná na sono a na sone bolo vidno neaké cističky 3ks..Zabudla som podotknúť že vtedy som bola v 30 t tehotenstva..Teplotu som počas toho nemala...Gynekolog povedal že to teraz riešiť nebudeme až po tehotenstve...Lenže sa mi už na začiatku zápalu začal robiť červený fľiačik ktorý sa zvčšoval na prsníku ale nie v okolí dvorca hore nad dvorcom zvačšoval sa ale doktor kázal mastiť octanovou masťou a natierať heparoidom....Lenže sa to zhoršovalo a už začal presvitať hnis.Na pravidelnej poradni ma doktorka poslala na sono a sono nič neodhalilo a doktor mi povedal že som sa musela udrieť...Lenže som sa neudrela a nástojilo som si na tom aby sa niečo riešilo,nakoľko som sa bála..Tak som bola poslaná do nemocnice,kde mi to hned rozrezali akože abces a vyčistili...Chodila som 3 krát do týždna na prevezy...Asi o 2 dni som si našla dalšiu červenú bolestivú hrčku tak som hned išla kde ma poslali na sono prsníkov ale už inde na prevenciu rakoviny špec.pracovisko a doktorka sonografka našla asi 9 abcesov v r§znych veľkých veľkostiach...So správou som išla naspať do nemocnice kde mi kázali prikladať octanové obklady a že teraz nemôžu nič robiť nakoľko som tehotná...Na vlastnú žiadosť som si dala zobrať krv či nemám zápal v tele niečo vyšlo zvýšené ale opať v nemocnici mi bolo povedané že je to v norme..Abcesy postupne vychádzali na povrch navštevovala som aj prsníkovú ambulanciu kde mi boli predpísané antibiotika Klacid 500 ... antibiotika nezabrali absolutne - sonografka konštatovala žiadne zlepšenie až bola zhrozená koľko ich tam je...Mala som aj konzultáciu s profesorom nemocnice a povedal že to budeme riešiť až po pôrode..Abcesy začali vytekať vonku tak som bola na pohotovosti,kde mi to potreli Betadine roztokom takisto ako ked mi abces rezali a čistili.(a ten sa tehotenstve nesmie...) Abcesy mi už na povrch vyšli asi 4 a dalej sa tisnú dalšie.. Z jedného najväčšieho abcesu mi bola odobratá pumkcia a výsledky z kultivácie+citlivosť vyšla negatívne...Mám veliký strach o bábatko v nemocici som bola 3 krát do týždna a to po dobu 2 mesiacov.. a nikto mi nič nevysvetlil iba každý vravel že sa to pôrode vyrieši..Som zúfala lebo som chcela dojčiť.Momentálne mám 10 dní do termínu pôrodu a chcem sa opýtať,myslíte že by bolo možné dojčiť aspon z jedného prsníka??Neviem si predstaviť čo budú so mnou robiť po pôrode a s mojím uboleným abcesovým prsníkom,ale dojčiť by som veľmi chcela.Prosím Vás ako to vy vidíte???Budem veľmi vdačná za každú radu..

Milá Ivana,

v prvom rade: abces ako taký nie je dôvodom na to, aby ste nemohli aj z prsníka s abscesom dojčiť.  Naopak dojčenie aj z tohto prsníka je viac než potrebné. Čiže dojčiť môžete z oboch prsníkov.

Okrem toho potrebujete kompetentnú pomoc a tá sa vám pravdepodobne nedostala.

V prvom rade treba diagnostikovať, o čom konkrétne ide. Váš popis skutočne poukazuje na možný absces, ale samozrejme táto diagnóza nie je možná cez internet. Píšete tiež o cyste, ale cysta a absces sú dve rôzne veci.

Postup pri riešení abscesu:

1. Neriešiť absces chirurgicky, rezom (incíziou) prsníka, pretože to môže predstavovať problém pre budúcu tvorbu mlieka (v zmysle zníženej tvorby mlieka).

2. Riešenie abscesu je v drenáži (buď injekčnou striekačkou, ak má absces malý rozmer alebo katéterom) po tom, čo je absces zmapovaný ultrazvukom. K tomuto máme vypracovaný detailný postup, ktorý vieme vám a vášmu lekárovi poskytnúť.

3. Je pravda, že abscesy na prsníku, ak sa neriešia, tak majú tendenciu "vycestovať" smerom k povrchu a potom prasknúť - toto je jeden zo spôsobov, ako sa telo snaží poradiť si s abscesom.

4. To, že ste tehotná, nie je dôvod na to, aby sa abscesy neriešli. Riešte to ešte pred pôrodom, prípadne, ak je to potrebné, potom ďalej po pôrode - bez prerušenia dojčenia.

5. Potrebujete začať užívať antibiotiká - také, ktoré sú kompatibilné s tehotenstvom a zároveň efektívne riešia situáciu. Pri abscese sú antibiotiká skutočne potrebné na celkové vyriešenie situácie.

6. Po pôrode budete potrebovať efektívnu, skúsenú poradkyňu, aby vám od prvého momentu pomohla s prisávaním bábätka na oba prsníky, je vysoko pravdepodobné, že dojčenie vám môže pomôcť, pretože prsník sa bude vyprázdňovať.

7. Bolo by ideálne, ak by sa situácia vyriešila (aspoň čiastočne) pred pôrodom. Ak by ste po pôrode mali bolesti prsníka, môžete užívať lieky proti bolesti (napr. ibuprofen) až do doby, kým sa celá situácia nevyrieši.

8. Riešiť sa dá aj množstvo abscesov, ktoré popisujte, a to spôsobom, ktorý je uvedený v bode 2 a 5. Okrem toho je dobré vedieť, že ak použijete postup v bode 2, tak je mimoriadne nízka pravdepodobnosť, že by sa opätovne abscesy objavovali. V tomto zohrá rolu aj čo najideálnejší začiatok dojčenia hneď po pôrode.

9. Ak by ste potrebovali viac pomoci, napíšte nám na dojcenie@mamila.sk



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mnohopočetne abcesy na prsníku