Malo papa

Ivana    09.08.2018, 11:52

Dobry den, mam 4- mesacneho synceka, ktoreho plne dojcim. Doteraz velmi pekne papal. Dojcim na poziadanie. Casto ho nosim v satke ci nosici. V noci spime spolu. Uz druhy tyzden zacal o dost menej papat. Niekedy si len trosku cucne. Najviac pije pri zaspavani. Mliecka mam dost. Niekedy sa len hra na bradavke a tecie mi vela mlieka bokom. V noci dokonca mavam latkovu plienku co davam pod nas s velkym flakom od mlieka. Doktorka nam hovorila, ze zubky mu zacinaju. Stale si pcha rucky aj vsetko co ma po ruke do ust a hryzie ich, uz zacal aj nas hryzt. Zuby este nevysli von, dasna ma napuchnute. Niekedy sa s bradavkou len hra a usmieva sa pri tom a vypluva mlieko. Bojim sa, ze bude dehydrovany, ked su teraz tie velke horucavy. Mam pocit, ze ho zaujima vsetko ostatne ako dojcenie. V noci to zvykne dohanat a pije vela. A zabudla som spomenut. Asi 3 tyzdne dozadu bol prvykrat ockovany povinnym ockovanim aj dobrovolnym proti rotavirusom a odvtedy zacal aj kakat kazdy den take redsie a byva nespokojnejsi, zo sna sa budi s placim a potom narieka. Teraz 2 dni kakal aj penu. Boli sme u doktorky a povedala, ze brusko ho neboli, ale zobrali stery, tak este na vysledky cakam. Dakujem za radu

Milá Ivana,

vašu situáciu nie je jednoduché posúdiť prostredníctvom internetu. Odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou sa naučíte vyhodnotiť pitie bábätka a vyhodnotiť ho v kontexte správania bábätka na prsníku. Toto je kľúčové pre posúdenie toho, čo sa vlastne deje. Pretože správanie bábätka pri dojčení sa postupne, ako bábätko rastie, mení a sama iste vidíte, že bábätko sa dojčilo inak ako novorodenec a inak sa dojčí teraz. Niektoré bábätká v tomto veku sa dojčia často, ale krátko a dlhšie ostávajú na prsníku v noci. Na druhej strane to, že sa podľa vašich pozorovaní situácia zmenila pomerne výrazne nedávno, by si vyžadovalo pozorné zhodnotenie situácie. Ak by ste spoločne s poradkyňou vyhodnotili, že bábätko pri dojčení  nezískava dostatok mlieka, pravdepodobne uvidíte aj nespokojné správanie na prsníku, ktoré sa bude podobať tomu, čo popisujú ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak by to tak bolo, budete spoločne s poradkyňou postupovať ďalej podľa odporúčaní v tom článku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok