Ako zistim pricinu bolesti prsnika - infekcia alebo

Jana    13.08.2018, 08:15

Dobry den. O 5 dni odchadzam na 2 tyzdne mimo SK, budem vdacna za skoru pomoc. Dcerku dojcim uz 32 mesiacov, dojci sa velmi casto. Rada meni kazdu chvilu prsnik, ma uz silnejsi tah, rada aj stlaca a masiruje bradavky ci prsnik. Malo papa, zato mlieko by chcela stale. Je mozne, ze ho je uz malo a preto tolko namahy. Zacal ma vsak boliet lavy prsnik, niekedy boli samovolne odspodu, niekedy len pri dotyku, niekedy aj z boku a uz mam dojem, ze zacina boliet aj ten pravy, ale to je mozno len psychika. Prva otazka je, ako mozem vylucit infekciu, ci zapal, pretoze zvonka nic nevidim. Treba ist na odber a ku komu - gynekolog? Ide o podrazdenie silnym tahom a masazami, castym dojcenim? Uz by mi aj padlo dobre dcerku odstavit, pretoze pyta stale kedykolvek a kdekolvek a casto - zacne ma vyzliekat...aj fyzicky uz mam dost. Keby jej stacilo pred spanim, tak pokracujem aj dalsi rok a pol, ale takto dalej nechcem. Ako by som to mohla "iba" zredukovat? Aj ked som len obcas odmietla dat lavy prsnik, pretoze ma boli, velmi plakala. Dakujem vopred za rady.

Milá Jana,

odporúčame vám ešte do odchodu sa skontaktovať s poradkyňou pri dojčení osobne, minimálne telefonicky, ideálne osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Bolesti prsníkov môžu zažiť ženy aj neskôr po pôrode a rovnako ako tesne po pôrode, ani teraz bolesť nie je súčasťou normálneho dojčenia. Spoločne s poradkyňou vyhodnotíte, ako sa bolesť javí, či ide o bolesť prsníka prenášanú z bradavky alebo o príčinu súvisiacu s možným zablokovaným mliekovodom, problémy s prsníkmi a bradavkami je náročné diagnostikovať prostredníctvom internetu a z vášho popisu toto nie je možné posúdiť. Neodporúčame vám absolvovať kultiváciu či iný odber, pretože takéto vyšetrenie nemá výpovednú hodnotu k tomu, čo zažívate a nepomôže vám pre riešenie tejto situácie. Tieto situácie sa diagnostikujú najmä na základe vášho popisu príznakov a podľa toho sa spoločne s poradkyňou dohodnete na najvhodnejšom postupe.

Okrem toho sa porozprávajte s poradkyňou aj o svojich pocitoch ohľadom dojčenia dcérky. Je pochopiteľné, že uvažujete o odstavení, žijete totiž v spoločnosti, ktorá vás v dojčení už dávno nepodporuje a dokonca musíte dojčenie pred okolím určite aj obhajovať, hoci vám samej dojčenie nie vždy vyhovuje. Hoci reálne je situácia úplne opačná – pre vašu dcérku aj pre vaše zdravie je dojčenie stále veľmi kľúčové a dôležité a stojí za to vyriešiť bolesti pri dojčení, aby ste mohli pokračovať ďalej. Poradkyňa pri dojčení vás môže pozvať do podpornej skupiny dojčiacich matiek, aby ste získali ešte viac podpory a povzbudenia. Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/negativne-pocity/

a prečítajte si tieto články, aby ste pochopili, aké dôležité je to, čo teraz robíte:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie-sa-u-nas-nepovazuje-za-normalne/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

a príbeh prirodzeného odstavenia, ktorý vám môže pomôcť pochopiť, čo vás vlastne čaká:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/dlhodobe-dojcenie/

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako zistim pricinu bolesti prsnika - infekcia alebo