Dojčenie na požiadanie po roku

Janka    14.08.2018, 12:53

Dobry deň. Dcéra ma presne jeden rok. Od narodenia bola vylučne dojčena na požiadanie. S príkrmami od začiatku (6m) sme veľmi bojovali, a aj napriek tomu, že je to výrazne lepšie, stále má vyberavý jedálniček a papá ako vtáčik. Malá je dojčená na požiadanie, a aj počas dňa stále veľmi často si pýta mliečko. Aj napriek tomu, že to je pekné, začína ma to otravovať, keď mi na verejnosti lezie pod tričko. Takisto doktorka mi radi, začať odstavovať, aj napriek tomu, že iné jedlo papá pomenej. Prosím o Vašu radu, názor, či je vhodné odstavovanie, prípadne ako regulovať dojčenie na požiadanie po roku. Ďakujem.

Milá Janka,

je pochopiteľné, že po roku dojčenia a náročnej starostlivosti o bábätko sa cítite vyčerpaná a unavená a túžite po zmene. Tieto pocity sú typické pre ženy vo vašej situácii a presne pre tieto situácie organizujeme podporné skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

V podpornej skupine totiž máte možnosť stretnúť iné ženy v tejto situácii a ženy so staršími deťmi, ktoré už podobnými pocitmi prešli. Získate tak povzbudenie, podporu, pocit, že túto situáciu neriešite sama a od mamičiek starších detí získate ubezpečenie, že to raz prejde, tipy, skúsenosti a informácie, ktoré vám pomôžu vidieť túto situáciu z rôznych uhlov pohľadu. Pretože z našich skúseností s prácou s matkami v tejto situácii, cítime v tejto situácii najmä silnú potrebu ženy vrátiť sa k slobodnejšiemu životu, mať možnosť mať väčšiu kontrolu nad svojim životom, lepšie napĺňať svoje potreby. A cestou, ako toto dosiahnuť, nie je odstavenie. Dojčenie na požiadanie – teda dojčenie podľa potrieb dieťaťa znamená, že dieťatko sa dojčí aj na zaspatie, na udržanie v spánku, pre riešenie rôznych sociálne náročných situácií, fyzickej, či psychickej bolesti. Ženy, ktoré svoje dieťa odstavia v tomto veku, zisťujú, že vytúžená sloboda neprišla. Pretože ich ročné dieťatko je stále tam a stále má tieto potreby. Musia ich naďalej napĺňať, ale bez dojčenia stratili účinný nástroj pre ich riešenie. Namiesto toho, aby jednoducho vytiahli v noci prsník a spali ďalej, musia plačúce dieťatko utišovať a nosiť na rukách, kým znova nezaspí. Keď sa dieťa rozplače, lebo mu na pieskovisku niekto vezme hračku, namiesto ponúknutia prsníka, je treba dieťa omnoho dlhšie utišovať. A netreba zabúdať na skutočne náročné situácie, napríklad, kedy je dieťatko choré. Prečítajte si tento príbeh a skúste si predstaviť, ako by táto matka svoje dieťa nakŕmila, zabezpečila, aby nebolo dehydrované a ako by ho utišovala, ak by nedojčila:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/zapal-okostice/

Odstavenie v skutočnosti nie je riešenie vašej situácie. Okrem zdravotných rizík, ktoré by zbytočne podstúpilo vaše bábätko, aj vy:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-dlho-ma-dieta-byt-dojcene/

sa totiž odstavením nič nezmení. Dokonca ani s jedením odstavenie nepomôže, hoci možno budete niekde čítať o deťoch, ktoré po odstavení začali „lepšie papať“, toto nemusí nevyhnutne platiť pre váš prípad. Mnohé deti prestanú jesť po odstavení takmer úplne a dojčenie, ktoré dovtedy celú situáciu doslova zachraňovalo, teraz tomuto dieťaťu prestáva pomáhať. Nehovoriac o tom, že ľudia často porovnávajú dojčené deti s nedojčenými, ktoré sa správajú inak. Dojčené ročné dieťa nemusí zjesť veľa príkrmov. Ak by ste sa stretli s mamičkami na podpornej skupine dojčiacich žien, možno zistíte, že vaše bábätko spapá dosť jedla, podobne, ako iné deti v skupine. Navyše, bez ohľadu na to, aká je príčina možného slabšieho jedenia vášho dieťatka, dojčenie preňho môže byť v takejto situácii len dobré, pomáha mu získavať životne dôležité živiny a vo všeobecnosti celú situáciu zachraňuje. Nie je príčinou toho, prečo dieťatko odmieta jesť stravu a odmietnuť dať mu možnosť sa nadojčiť nijako nezvýši jeho chuť do jedla. Ak by išlo o čokoľvek iné, teda keby napr. dieťa bolo ochotné jesť len chlieb a nič iné, nikoho by ani nenapadlo neumožniť mu dať si chlieb, každý by hľadal spôsoby, ako k chlebu pridať aj iné jedlá. Pri dojčení je veľmi typickou nesprávnou radou vziať dieťaťu aspoň to, čo je ochotné jesť – materské mlieko a s tým aj dojčenie.

Skúste sa zamyslieť nad tým, ktoré všetky aspekty dojčenia vám momentálne prekážajú. Čo by sa malo zmeniť? Vo svojej otázke píšete najmä o dojčení na verejnosti. Práve v podpornej skupine dojčiacich matiek máte možnosť získať tipy od iných žien, ako dojčenie na verejnosti riešia. Mnohé ženy sa cítia na verejnosti lepšie, ak dojčia v tričkách na dojčenie, v ktorých pri dojčení vidieť len kúsok prsníka, prípadne vôbec nič.  Mnohé ženy dojčia v nosičoch alebo šatkách, kde nie je nič vidieť. Navyše postupne práve ženy, ako vy, pretvárajú túto spoločnosť, aby začala chápať, že dojčenie nie je možné naplánovať. Ak vaše ročné dieťatko na prechádzke zakopne a udrie si kolienko, bude sa chcieť dojčiť, pretože ešte nie je vo veku, aby takúto náročnú situáciu zvládlo teraz. Dojčenie totiž reguluje zrýchlený tep srdiečka, zrýchlené dýchanie, znižuje prežívanie bolesti, hladinu stresu, navodzuje pocit blízkosti a bezpečia. Je pochopiteľné, že ak toto dojčenie robí, dieťa sa chce v tejto situácii dojčiť. A je pochopiteľné, že toto sa nedá riešiť „preventívnym nadojčením doma“ pred odchodom z domu, ani tým, že v tejto situácii dáme dieťaťu rožok. Ono sa totiž v tejto situácii nedojčí preto, že je hladné.

Odporúčame vám preto neobmedzovať dojčenie. Dojčenie podľa potrieb dieťaťa (na požiadanie) považuje za kľúčové pre prevenciu predčasného odstavenia napríklad aj Svetová zdravotnícka organizácia. Hľadajte skôr spôsoby, ako riešiť svoje konkrétne obavy, problémy a pocity ohľadom dojčenia spôsobom, ktorým budú rešpektované aj vaše potreby a budete sa cítiť lepšie.  Prečítajte si aj tento článok:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/negativne-pocity/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie na požiadanie po roku