Kojení dvojčat po akutní sekci

Petra K.    15.08.2018, 10:28

Dobrý den, prosím o radu s kojením dvojčátek po akutním císařském řezu, kdy dvojčátka jsou v inkubátoru a nemohu ještě přikládat. Fyzický kontakt je minimální. Snažím se odsávat po 3h, jak mi umožňuje nemocnice. Poradíte prosím, jak na to, abychom se dopracovali k úspěšnému, plnému kojení? Děkuji. Petra K.

Milá Petro K.,

vaša otázka je zložitá a na diaľku sa nedá riešiť. Odporúčame vám kontaktovať poradkyňu pri dojčení, s ktorou by ste mohli byť aspoň telefonicky v kontakte a získať odporúčania šité na mieru vašej momentálnej situácii a tomu, ako sa bude postupne situácia meniť. Aj takejto situácii je možné podniknúť kroky pre to, aby bábätká mohli byť dojčené.

Ponúkame vám hrubý náčrt krokov, ktoré je potrebné podniknúť:

a) odporúčame vám začať odstriekavať/odsávať mlieko pravidelne, ideálne 8-krát denne, z toho 1-krát v noci, tak, aby čo do množstva pokrývala potreby bábätiek. V tejto situácii je kľúčové zvýšiť tvorbu mlieka, odporúčame vám postupovať podľa návodu na zvýšenie tvorby mlieka. Dostatočná tvorba mlieka bude pre dojčenie kľúčová. Môžete odsávať tak často, ako sa vám bude dať, nemusíte sa riadiť intervalmi, ktoré vám poskytuje nemocnica. Môžete si skúsiť sama ručne odstriekavať mlieko do nádobky, odsaté mlieko vydrží pri izbovej teplote mnoho hodín, nemusíte ho chladiť.

b) pre dojčenie je potrebný dlhodobý kontakt koža na kožu, to znamená bábätko vyzlečené do plienky položené na hruď mamičky, ktorá je tiež vyzlečená na do pol pása. Toto umožní bábätku, aby sa dobre vyspalo a aby malo záujem sa prisávať a dojčiť sa. Pokúste sa zistiť, aké sú vaše možnosti v tomto ohľade. Bolo by ideálne, ak by s vami na izbe mohla byť nejaká sprevádzajúca osoba, ktorá by vám mohla pomôcť so starostlivosťou a prikladaním bábätiek. Kontakt koža na kožu je pre vaše bábätká omnoho priaznivejší než pobyt v inkubátore, aj z hľadiska udržiavania telesnej teploty a najmä z hľadiska ostatných aspektov, ktoré inkubátor regulovať nedokáže – dýchanie, srdcová činnosť, spánkové cykly, prežívanie stresu...

c) ak budete môcť byť so svojimi bábätkami, môžete ich dojčiť. Skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení, aby ste mohli urobiť kroky pre čo najlepšie prisatie bábätiek. Poradkyňa vás naučí rozlíšiť pitie a pomôže vám, aby bábätko získavalo čo najviac mlieka počas dojčenia. Ukáže vám techniku stláčania prsníka, aby ste dokázali zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätiek. Medzi dojčeniami nechajte bábätká čo najviac v kontakte koža na kožu s vami, aby sa dobre vyspali a aby sa dojčili tak často, ako to budú potrebovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení dvojčat po akutní sekci