Plac pri dojceni

Anna Maria    17.08.2018, 10:29

Zdravim. Mam dvojmesacne dieta, ktore sa dobre prisava aj pribera, takze v dojceni nie je problem. Niekedy sa mi v priebehu dojcenia na prsniku rozplace (ale nadalej pyta a z prsnika tecie). Cim to moze byt prosim vas?

Milá Anna Mária,

dvojmesačné bábätká sa pri dojčení začínajú správať inak, než keď boli novorodenci. Začínajú viac vnímať  rôzne podnety okolo seba. Takýto plač môže mať rôzne dôvody, ktoré nie je možné prostredníctvom internetu určiť. Môže ísť o odtiahnutie sa od prsníka s plačom napríklad preto, že bábätko potrebuje zaspať a napriek tomu, že sa snaží monotónne sať, nedarí sa mu to a je nespokojné. Alebo už zaspávalo a niečo ho vyrušilo. A rovnako môže ísť o situáciu, ktorú opisujú ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Hoci píšete, že bábätko sa dobre prisáva a nie je s dojčením problém, pokúste sa prečítať si opisy z úvodu článku a pokiaľ sa zdá, že vaše bábätko sa správa podobne, potom vám odporúčame spoločne s poradkyňou pri dojčení postupovať podľa odporúčaní v tomto článku.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť alebo si zavolajte poradkyňu pri dojčení na osobnú návštevu, aby ste mohli vylúčiť, či plač bábätka skutočne nesúvisí s reakciou na zníženie toku mlieka.

Ak by nešlo o reakciu na zníženie toku mlieka, potom bábätká najčastejšie bývajú nespokojné z týchto príčin:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Všetky tieto príčiny môže s vami prejsť poradkyňa pri dojčení osobne a vďaka spoločnému zhodnoteniu pitia a správania bábätka pri dojčení môžete potom určiť jednoznačnejšie o čo ide, či netreba zlepšiť dojčenie alebo či ide o niečo, čo je možné zmeniť inou starostlivosťou o bábätko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Plac pri dojceni