Odber kostnej drene

Zuzka    20.08.2018, 10:25

Dobry den Neviem ci mi budete vediet poradit, ale skusim. Budem zrejme musiet ist na odber kostnej drene ( mam zle vysledky krvi) a mam 9 mesacne dieta. Existuju dva sposoby na odber. Invazivny, tam sa to odobera pod narkozou a hospitalizacia su cca 3 dni, velmi sa hybat potom asi neda. Neinvazivny sposob je cez zilu, trva 5 hodin, ale 5 dni pred tym sa musia brat nejake lieky na krv (asi silne), z ktorych je aj tych par dni zle. Ja sama by som sla na ten 5hodinovy odber, lebo nemusim byt hospitalizovana, ale zase neviem ake silne su tie lieky co sa pred tym beru a ci sa da vobec dojcit. Tu je popis metod http://www.registerdarcovkostnejdrene.sk/ako-prebieha-darovanie-kostnej-drene.html Ak mate s tymto skusenost, dakujem

Milá Zuzka,

z hľadiska môžete podstúpiť oba spôsoby. Pre dojčenie nepredstavuje problém anestéza a máte právo byť hospitalizovaná so svojim dieťaťom a sprevádzajúcou osobou. Problém je, že nájsť takúto nemocnicu nie je jednoduché. Pre dojčenie potenciálne predstavuje riziko odlúčenie od dieťaťa. Z hľadiska dojčenia si môžete aj pichať faktor stimulujúci granulocyty. Tento faktor je glykoproteín a je to obrovská molekula, ktorá sa nedostane do materského mlieka. Navyše sa rozkladá v žalúdku, to je dôvod, pre ktorý sa pichá a nepodáva sa orálne v tabletke. Navyše to, že pichanie glykoproteínov je mimoriadne nepríjemné a má vedľajšie účinky neznamená, že toto sa bude diať aj u bábätka, pretože nie je aické, že to, čo sa deje, keď si matka tento liek pichá, že sa aicky deje pri dojčení, nehovoriac o tom, že v materskom mlieku sa tento faktor nebude nachádzať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odber kostnej drene