Moc mléka

Lenka    20.08.2018, 10:45

Přijde mi že mám prsy tak nalité, že moje dcerka (3týdny) nestihá pít. Vždy se při kojení zakašlá až zadusí. U kojení je velice neklidná. Hází s sebou na všechny strany, kroutí se, křičí. Může to být tím množstvím mléka, nebo jí bolí bříško. Mám před kojením trochu mléka odsát? Nebo máte tip na nějakou polohu kojení. Prosím o radu.

Milá Lenko,

vo vašej situácii je kľúčové vedieť, či sa takto bábätko správa len v poslednej dobe alebo od narodenia. Je veľmi pravdepodobné, že v prvých dňoch po pôrode ste takéto správanie bábätka nepozorovali a že sa situácia takto zmenila nedávno. Ak je to tak, váš popis situácie sedí skôr na to, čo popisujú ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

ktorý zároveň vysvetľuje, aké riešenia odporúčame v tejto situácii. Vysvetlenie z uvedeného článku vám môže pripadať kontroverzne, pretože to, čo vidíte, skutočne môže vyzerať ako bábätko, ktoré sa dusí kvôli prílišnému toku mlieka a preto sa hnevá. Je to podobné, ako v tejto otázke z poradne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1567

Preto považujeme za kľúčové osobné stretnutie s poradkyňou pri dojčení, aby ste spoločne vyhodnotili pitie bábätka a jeho správanie sa počas dojčenia. Podobne ako v uvedenej otázke v poradni, v ktorej sa nakoniec ukázalo, že toto bábätko skutočne reagovalo na zníženie toku mlieka a jeho situáciu zlepšila úprava prisatia, stláčanie prsníka a výrazné zvýšenie tvorby mlieka. Okrem toho v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení je úplne jednoznačne možné túto situáciu odlíšiť od situácie, ktorá skutočne môže nastať, že bábätko reaguje na prílišnú tvorbu mlieka. A ak by to tak bolo, osobné stretnutie s poradkyňou je o to dôležitejšie, pretože riešením prílišnej tvorby mlieka je úprava polohy a prisatia bábätka pri dojčení a ďalšie kroky, ktoré popisuje tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/vela-mlieka/

Ak by to bola táto situácia, prejdete jednotlivé postupy pre zlepšenie situácie osobne s poradkyňou. Neodporúčame vám odsať trochu mlieka pred dojčením. Nepomohlo by to ani v prípade, že by išlo o prílišnú tvorbu mlieka (z dlhodobého hľadiska by ste tvorbu mlieka ešte viac zvyšovali) a ani v prípade, že bábätko reaguje na zníženie toku mlieka (po prisatí by zažívalo ešte nižší tok mlieka). Aj pre toto je kľúčová osobná konzultácia s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok