Kojeni dítěte s DS

Irena    20.08.2018, 10:53

Dobrý den, jdu s takovym zapeklitym dotazem. Moje mladší dcerka se narodila s downovym syndromem. O kojeni jsem byla poučená a hlavně přesvědčená, takze jsme ho po 8mi tydnech na nasogastricke sonde vybojovaly. Vybojovaly jsme ho zpet i po operaci srdce v pul roce a dnes je ji 16 měsíců a stale kojime. A ted muj dotaz. Stale kojime plně - s prikrmy formou BLW a mixovane az po BLW teprve začínáme. Myslite, ze je reálné nadale bez vyznamnych tlaků pokracovat v kojení bez toho aniz by to malé ovlivnovalo rust? Mala ma 4 zuby a dalsi 3 nachystane k prořezání. Dle tabulek pro vyvoj holčiček s DS se drzi lehce nad čárou průměru. 16m 75cm a 8400g. Ano je pomalejsi nez zdrave děti, ale nam, jako rodine to nevadi. Milujeme ji takovou, jaka je a milovali jsme ji takovou ještě nez se narodila. Jeji tempo nam nevadi, respektujeme ho. Neustale jsme ale nuceni odrazet tlaky vnějšího světa, který nam nepřímo vnucuje, co všechno je s naší dcerkou špatně. My si myslíme, ze je s ní vše v pořádku a ma proste své tempo a s tím souvisi i to, ze s prikrmy zaciname v 16ti mesicich a ne v 6ti. Myslite si, ze takto dlouhe výlučné kojeni je v pořádku? Děkuji za odpověď.

Milá Ireno,

blahoželáme vám k tomu, čo všetko ste prekonali. Dojčenie je kľúčové pre správny a zdravý vývoj dieťaťa a aj bábätku s downovým syndrómom pomáha dosiahnuť svoj maximálny potenciál a je preňho nesmierne dôležité. Dojčenie ako také s otázkou príkrmov nijako nesúvisí. Dojčenie má popri príkrmoch pokračovať naďalej podľa potrieb dieťaťa, čo prakticky znamená, že dojčenie nemusíte nijako organizovať s ohľadom na príkrmy, jednoducho nechajte dcérku dojčiť sa tak často a tak dlho, ako to potrebuje.

V oblasti príkrmov ľudia riešia rôzne mýty a polopravdy. Napríklad príkrmy neznamená nevyhnutne podávanie mixovaného jedla. Ak ste začali s podávaním mixovaného jedla teraz v 16 mesiacoch, ale z vášho popisu vyplýva, že príkrmy ste dcérke ponúkali a nechali ju skúšať už pred tým, tak to predsa neznamená, že až teraz začínate s príkrmami. Obdobie výlučného dojčenia znamená výlučné dojčenie. To znamená výlučné podávanie materského mlieka, bez ďalších tekutín či bez potravín. Jedinú výnimku tvoria potrebné lieky. Inak bábätko nedostáva nič iné, než materské mlieko. Čas, kedy začne bábätko ochutnávať príkrmy, závisí od jeho pripravenosti na jedenie a na prijímanie cudzorodých potravín. Tento čas môže byť pri bábätku so zdravotným hendikepom iný, než pre zdravé deti. Vaše bábätko prejavilo záujem o BLW a nechali ste ho ochutnávať jedlo. To je to, čo má bábätko zažívať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojeni dítěte s DS