Zavinovacka typu ulitka, nosic, Moorov reflex

Janka a Martin    22.08.2018, 13:15

1. 3 tyzdne 2. vylucne z prsnika 3. bolesti nemam 4. Dobry den. Vo Vasom clanku s nazvom "Dojčenie a zavinovačky" sme sa docitali, ze zavinovacka sposobuje u babatka zvysenu hladinu kortizolu, a tym padom je babatko viac stresovane, a taktiez, ze dieta v zavinovacke spi prilis dlho z dovodu prehriatia, a o to horsie sa dojci. Zaroven sa u babatiek (aj u toho nasho) vyskytuje Moorov reflex, kvoli ktoremu je vraj vhodne babatkam ohranicit priestor (napr. zavinut ich). Citali sme, ze Moorov reflex zvysuje taktiez babatkam hladinu kortizolu. Vidno to na nasom babatku, ze ak sa reflex prejavi, zacina byt viac stresovane a ma problem zaspat, aj ked je to po dojceni (aj po opakovanom). Moorov reflex sa niekedy prejavi, aj ked je babatko predtym nosene na rukach alebo v nosici (v okamihu polozenia do postele alebo par minut po). Dokonca ked sa prejavi spomenuty reflex, o to horsie sa dojci (nemame pocit, ze ho dojcenie naplno ukludni a hned pekne zaspinka). V kritickych situaciach sme pouzili zavinovacku typu ulitka a nespal v nej dlhsie ako zvykne zvycajne bez nej (na dojcenie ho z nej vyberame, aj ked je to len kus latky so suchym zipsom). Zaroven mame otazku ohladom nosica, v ktorom mame pocit, ze sa babatko velmi prehrieva, ale ak dobre chapeme, tak nosic odporucate z pohladu dojcenia. Ako spravne pochopit suvislosti? (Moorov reflex vs. zavinovacka (hladina kortizolu), prehriatie v zavinovacke vs. v nosici). Za odpoved vopred dakujeme.

Milí Janka a Martin,

hlavný rozdiel medzi nosením a používaním zavinovačiek je v miere kontaktu s matkou. Z kontaktu s matkou vyplýva množstvo vecí, špeciálne tých, ktoré sa týkajú regulácie telesných funkcií bábätka zo strany tela matky - od termoregulácie cez dýchanie a srdcovú činnosť až po upokojovanie a vytváranie pocitu istoty a dôvery. Kontakt s matkou a ešte viac kontakt koža na kožu tiež pomáha bábätku pri dojčení, pri prisávaní, pri získavaní stimulov pre dojčenie. Obzvlášť v prvých mesiacoch je potreba byť v kontakte s matkou a zároveň mať prístup k prsníku a dojčeniu veľmi silná. A reflexy typu Moorov reflex sa prejavujú vtedy, keď bábätko tento kontakt stráca a v istom zmysle prestavujú snahu bábätka v kontakte zostať alebo sa "zachytiť" matky tak, aby pri nej zostalo. Pri nosení a dojčení teda ide o napĺňanie potrieb bábätka týkajúcich sa ochrany, bezpečia, istoty, dojčenia. Tento kontakt je pre bábätká signálom, že sa nachádzajú na "správnom mieste", čo bábätká poznajú na základe taktilných podnetov dotýkaním sa tela matka a podľa vône. Ak chcete o tejto téme vedieť viac, môžete si vypočuť konferenciu s dr. Nilsom Bergmanom so slovenským tlmočením:

https://www.mamila.sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/podpora-dojcenia-kontaktom-koza-na-kozu/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zavinovacka typu ulitka, nosic, Moorov reflex