Problémy s kojením

Veronika    22.08.2018, 10:07

Dobrý deň, náš malý chlapček má 7 dní a máme problémy s kojením. V pôrodnici mi povedali,že sa nevie prisať,lebo mám ploché bradavky a bez klobúčiku kojiť nebudem. Prsia mám skutočně malé(veľkosť A), bradavka asi 1 cm nad úrovňou dvorca. V nemocnici sme skúšali kojenie s klobúčikom, to sa prisať zvládol, kedže niekoľko dní nám neustále klesala váha asi 2 dni mi ho kázali dokrmovať po prste striekačkou so Sunarom. Od 5.dňa sme doma, kojíme bez príkrmu, avšak s klobúčikom. V nemocnici sa mi spravili krvácajúce ragády na bradvkách, ktoré sú teraz čiastočne zhojené, bolí ma mierne len začiatok kojenia. Na základe vašich stránok som zistila ,že malý napriek klobúčiku neefektívne saje- neprehĺta, respektíve prehĺtací pohyb je tak každý tretí či štvrtý. Zatiaľ kojím prevážne vleže na boku, lebo som vyčerpaná a malý od príchodu z pôrodnice moc nenaspí. Zaspať vie len u prsníku a to aj niekoľkokrát počas 20 minútového poloefektívneho sania, avšak sa vždy prebudí keď sa ho snažím dať preč. Keď nespí nesutále plače a pusinkou robí hľadací pohyb bradavky.Mám na Vás dotaz ohľadne voľby vhodnej polohy, zlepšeniu sania aby bolo efektívne a malý u prsníku nezaspával, či kojiť v pravidelných intervaloch alebo to nechať na ňom, či je nutné odrgnutie (náš malý netoleruje žiadnu polohu na odgrgnutie a veľmi ho to rozrušuje), plus ako odbúrať klobúčik-respektíve či ho nenaučiť správne sať aspoň s ním. Ďakujem za Vašu odpoveď

Milá Veronika,

tvar prsníkov a veľkosť bradaviek skutočne nie sú rozhodujúce faktory pre to, či sa bábätko bude vedieť prisať k prsníku, či bude získavať dostatok mlieka a ako bude prebiehať dojčenie. A vzhľadom na to, že s klobúčikom nie je fyzicky možné „naučiť bábätko správne sať“, klobúčik v tejto situácii nepredstavuje riešenie. Klobúčiky môžu znižovať z dlhodobého hľadiska tvorbu mlieka, bábätko v skutočnosti nie je prisaté na prsník - v istom zmysle je klobúčik spôsob, ako urobiť z prsníka fľašu, podrobnejšie vysvetlenie nájdete v tomto článku:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/klobuciky/

Táto situácia má riešenia, ale je veľmi dôležité byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby vám poskytla na mieru šité odporúčania a najmä konkrétnu pomoc a psychickú podporu.

Keď bude možné začať situáciu riešiť spolu s poradkyňou, potrebujete odstrániť používanie klobúčikov. Je možné, že teraz sa bábätko bez klobúčikov odmietne prisať, poradkyňa pri dojčení vám v takom prípade vie poradiť postupy, ktoré ju môžu na prsník postupne prilákať a ukáže vám ako medzičasom kŕmiť bábätko tak, aby sa dojčenie ohrozovalo čo najmenej. 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/ 
Základom týchto postupov je intenzívny fyzický kontakt, ideálne koža na kožu a trpezlivé ponúkanie prsníka, pričom medzičasom sa pracuje na zvyšovaní tvorby mlieka a dieťatko sa kŕmi mimo prsníka 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/ 
do času, kým sa na prsník nezačne prisávať.

Výrazne zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby vaša tvorba mlieka pokrývala potrebu mlieka bábätka.
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Zvýšenie tvorby mlieka je kľúčové aj pre riešenie bolestivých bradaviek – čím vyššia tvorba mlieka, tým hlbšie sa prisáva bábätko do prsníka a tým menej poškodzuje bradavky. Okrem toho je možné, že budete potrebovať aj cielenú liečbu bradaviek:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/kandidoza/

Je dôležité, aby ste tieto kroky urobili spolu s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám mala ukázať správne prisatie a vyhodnotiť pitie, príp. si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Spolu s poradkyňou sa naučíte, ako bábätko správne prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy sa bábätko nedokáže prisať k prsníku a poškodzuje bradavky, ak sa prisaje.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Spoločne s poradkyňou sa pozriete aj na oblasť spánku bábätka, aby ste spoločne prešli postupy, ako pomôcť bábätku zaspať a udržať sa v spánku. Bábätko by malo mať možnosť dojčiť sa tak často a tak dlho, ako to potrebuje. Pochopiť, ako funguje spánok bábätiek, vám pomôže pomôcť bábätku po zaspatí spinkať tak dlho, ako to potrebuje. Mnohé bábätká sa napríklad zobudia, ak sa matka snaží ich odtiahnuť od prsníka alebo položiť do postieľky. Pre mnohé bábätká je samostatné spanie nerealizovateľný koncept. Tieto situáciu však majú riešenia, ktoré pomôžu bábätku dobre sa vyspinkať a vy pritom nebudete musieť stráviť celý deň uspávaním a spánkom bábätka.

Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Prečítajte si aj túto zaujímavú diskusiu na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problémy s kojením