Problémy při kojeni, plac a odmitani

Petra    31.08.2018, 10:34

Dobry den. Prosim o radu...procetla jsem vsechny clanky i podobne diskuze na tema odmitani a nepokoj pri kojeni, ale nejsem ai jista, zda je to i nas pripad. Mam 2mesicni holcicku, spolecne spani, kojeni na pozadani, správná poloha kojeni, upokojovani potreb atd. Mleka mam dle meho dost, kazde 2 hodiny mi prsa tvrdnou a mleko samo vyteka, i kontroluji sem tam pri kojeni stlacenim, ze stale strika. Dcera pd narozeni nejak extra prso nevyzadovala, vzdy stacilo chvilku, pila da se rict bez problemu...posledni dny ale strasne problemy...krasne se prisaje, pije a po chvilce plac odtahovani tahani bradavky...nabidnu 2.prso, situace stejna, vratim se k prvnimu a opet chvilku pije hezky a zase "scena". Stlaceni na zvýšení toku nepomaha a spis mi přijde, ze ji nastve vic. Kdyz dam od prsa uplne pryc, chvilku breci a pak se uklidni v naruci. Nepoznam, zda je hladova a proto breci nebo naopak ji staci malo a vadi ji, ze ji prsa porad nabizim. Ani nevim, jak dlouho mam tedy stridat a mit trpelivost. Nejhorsi je to v noci, je klidne hodinu vzhuru..pije, odtahne se, breci, hleda prso, napije se, breci, ...dam ji ho a breci, vezmu ji ho a breci...na minutu usne a vzbudi se zase a brekem...nabidnu prso...a takto porad dokola :( usne na dve tri hodiny a zacina to na novo. Jsem nevyspala a trapi me, ze netusim proc to dela a zda neni hladova nebo naopak precpana. I kdyz moc nepribira. 3300 porodni a v 7tt 3700g. Je to klasicky strajk kvuli snizeni toku? To by ale v polospanku byla klidnejsi. Naopak pres den mi to prijde lepsi. Dekuji za názor!

Milá Petro,

máte pravdu, prostredníctvom internetu je veľmi náročné odhadnúť, čo presne sa vo vašom prípade deje. Z vášho popisu sa zdá, že je pravdepodobné, že bábätko nedokáže reagulovať tok mlieka a je možné, že reaguje na zníženie toku mlieka. Pre regulovanie toku mlieka je nevyhnutné správne prisatie. A aj keď bábätko prisávate v polohe, ktorú ste si prezreli v našich fotonávodoch, niektoré detaily je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí a samotná poloha nezabezpečuje správne prisatie. Aj preto vo vašej situácii odporúčame skontaktovať sa a osobne sa stretnúť s niektorou z poradkýň pri dojčení z nášho zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. A od tohto vyhodnotenia typického dojčenia by sa malo odvíjať všetko ostatné. Ak spoločne vyhodnotíte, že bábätko skutočne reaguje na zníženie toku mlieka, uvidíte to pri dojčení podľa pozorovania pitia a poradkyňa vám vysvetlí ostatné správanie bábätka, ktoré pozorujete v kontexte reakcie na tok mlieka. Spoločne budete potom pracovať na odstránení príčin a zlepšení dojčenia podľa tohto materiálu:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

V prípade, že ide o iné príčiny správania bábätka, spoločne s poradkyňou to zistíte podľa vyhodnotenia pitia a správania bábätka. Toto momentálne prostredníctvom internetu nie je možné posúdiť. V osobnom kontakte s poradkyňou budete hľadať najlepšie riešenie tejto situácie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problémy při kojeni, plac a odmitani