Ako často prikladat babatko

Mia    31.08.2018, 13:34

Dobry den. Chcela by som sa opytat. Mam 3 tyzdnove babatko a kojim ju na poziadanie, teda cca kazdu polhodinu, ked nespinka. No mala si potaha max 10min z prsnika a uz sa odpoji. Z druheho papa pri dalsom kojeni. Ale neviem ci jej to staci, kedze o polhodinu zase hlada. Mam ju kojit aspon 20 min alebo aka doba je dostačujúca? A este ma zaujima ci mozem jest aj hrozno, hrusky a nektarinky lebo toto ovocie zboznujem. Dakujem

Milá Mia,

najskôr k vašej otázke o stravovaní, počas dojčenia nemusíte žiadnu potravinu paušálne vylučovať len preto, že dojčiace ženy sa často nesprávne dozvedajú, čo všetko počas dojčenia nesmú. Môžete jesť to, na čo ste bežne zvyknutá a teda aj ovocie, ktoré spomínate. Prečítajte si tento článok, ktorý vysvetľuje aj to, prečo vznikli mýty o stravovaní sa dojčiacich matiek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/strava/

Čo sa týka správania vášho bábätka pri dojčení, neexistuje žiadny časový údaj, podľa ktorého by sa dalo povedať, že dojčenie je v poriadku alebo že je na dojčení potrebné niečo zlepšiť. Bábätká potrebujú dojčenie podľa svojich potrieb, dojčenie na požiadanie. Je dôležité pre ne vytvoriť podmienky, aby sa mohli dojčiť tak často a tak dlho, ako potrebujú. Dojčenie je omnoho viac než len príjem materského mlieka a to vysvetľuje, prečo bábätko môže chcieť ostať prisaté alebo sa môže chcieť dojčiť často. Odpoveď na vašu otázku by sa mala odvíjať od toho, čo robí vaše bábätko na prsníku, keď sa dojčí. "Takmer nepretržité dojčenie" niekedy znamená, že bábätko potrebuje zvýšiť príjem mlieka pri dojčení a je to možné zlepšiť, ak bábätko bude lepšie piť na prsníku. S týmto by vám dokázala poradkyňa pri dojčení zásadne pomôcť.

Na druhej strane, z toho, čo píšete vo svojej otázke, nie je možné určiť, že by toto bolo spôsobené nedostatočným pitím bábätka na prsníku, pretože takto sa správa drvivá väčšina 3-týždňových bábätiek. Je dosť dobre možné, že vaše bábätko získava dostatok mlieka a jeho potreba častého dojčenia súvisí s tým, že dojčenie je nielen pitie mlieka, ale aj starostlivosť o bábätko. Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné. Navyše, bábätko, ktoré položíte do postieľky, sa pravdepodobne skoro zobudí – preto ak bábätko dáte dole z prsníka, môže plakať a správať sa, ako keby ho bolelo bruško, v skutočnosti môže pomôcť, ak ho budete počas spánku nosiť v nejakom nosiči, pretože potom bude spať lepšie a nezobudí sa tým, že sa ho snažíte položiť. Pre mnohé bábätká môže byť samostatné hodinové spanie v postieľke nereálny cieľ. Niektoré bábätká zobudí aj preloženie do postieľky a potom sú opäť hore a toto celé sa opakuje, a tým pádom ukladanie na spánok trvá veľmi dlhú dobu alebo bábätko vôbec nespí. Preto mnohým mamičkám napríklad pomáha aj to, ak dojčia bábätko po ležiačky na posteli a po zaspatí už s ním nehýbu.
Ak sa bábätko potrebuje dojčiť často, ale pritom sa pri dojčení dostatočne výdatne napije, môže byť potreba častého dojčenia a kontaktu s matkou úplne normálnym dojčiacim správaním tohto bábätka a to, čo vám môže pomôcť, je nájsť spôsoby, ako skĺbiť túto potrebu bábätka s vašimi potrebami tak, aby ste mohli pri dojčení robiť iné potrebné práce, pretože toto je možné. Častým dojčením bábätku nemôžete ublížiť. Bábätká sa nemôžu "prejesť" a nie je potrebné, aby boli medzi dojčeniami nejaké umelo nastavené intervaly. Rovnako nemusíte bábätko pri dojčení ponúkať opakovane ten istý prsník, toto nefunguje ako prevencia "bolesti bruška".

Prečítajte si aj tento článok o „kolike“ a plači bábätiek:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

To, či je bábätko napapané, zistíte podľa našich videí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

pozrite si ich spolu s prečítaním nášho popisu. Tieto videá porovnajte s pitím svojho bábätka, ale omnoho lepšie by bolo, keby vás pitie naučila vyhodnotiť poradkyňa pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Prezrite si aj tieto dve elektronické fotoknižky s názvom Aj s deťmi sa to dá od Veroniky Mihalskej, ktorá ukazuje život mamičky s dvomi maličkými deťmi, ktoré sú obe dojčené a nosené:
Aj s deťmi sa to dá
Aj s deťmi sa to dá 2

V knihách si môžete pozrieť, ako môže vyzerať dojčenie v šatke počas jedenia, domácich prác, pobytu vonku a ako tak nosenie spoločne s dojčením dokáže v skutočnosti matku oslobodiť a dať jej možnosť s bábätko stráviť čas tak, ako má chuť.

Okrem toho vám môže pomôcť návšteva podpornej skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

v ktorej nájdete potrebnú podporu a povzbudenie a nájdete tam mnohé mamičky, ktoré prežili niečo podobné, môžete získať veľa tipov, ako túto situáciu zvládnuť tak, aby ste nemuseli zanedbávať seba a svoje povinnosti a potreby. Vaše bábätko bude maličké len veľmi krátko a toto správanie sa už o pár dní – týždňov môže výrazne líšiť od situácie, akú zažívate teraz.

Prostredníctvom internetu však nie je možné vyhodnotiť, ako vyzerá pitie vášho bábätka a jeho správanie pri dojčení. Niekedy totiž časté dojčenie a potreba bábätka byť často a dlho na prsníku môžu byť jedným z prejavov toho, že bábätko nezískava pri dojčení dostatok mlieka. Ak by to tak bolo – čo z vášho popisu nie je možné vyhodnotiť, ale nie je možné to vylúčiť, spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste mali zistiť, čo sa dá urobiť pre to, aby bábätko pri dojčení pilo viac mlieka a podnikli by ste pravdepodobne tieto kroky:

1) Naučili by ste sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, kedy bábätko nezískava dostatok mlieka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako často prikladat babatko