Je to hnačka?

Veronika    12.09.2018, 17:26

Dobrý deň, mám 5 týždňového synčeka, ktorého vylúčne dojčím, bradavky nemám bolestivé. Dvakrát som zbadala keď som ho mala rozbaleného, že vykakal typickú žltú "praženicu", ale aj vodu, teda bolo to takej konzistencie, že mu to vytieklo. Často počuť keď kaká, ako sa to leje a žblnká, teda zrejme tiež kaká vodu, no kým ho rozbalím, plienka to vsiakne, tak neviem či to má pri každom kakaní. Rozmýšľam či mu mám dať smectu alebo je to normálne. Kaká aj 4-5krat za deň. Pijem dosť veľa tekutín počas dňa, lebo sa mi žiada, dávam si raz denne aj čaj pre kojace matky, tak či to nebude aj tým. A tiež sa viackrát stáva, keď malý spí, dosť nahlas mrmle, stoná, tlačí, ako keby sa nevedel vykakať, no neplače, takto to trvá aj pol hodinu, kým sa nezobudí a vtedy sa zvykne vyprázdniť, no nikdy to nebolo tuhšej konzistencie, tak neviem či je to v poriadku, takéto hlasné stonanie a či to súvisí s tou vodnatou stolicou. Inak malý priberá, denne má dosť pomočených plienok, neplače, občas vygrcne mlieko, preto si ho po odgrgnutí nechávam vyvýšeného na hrudi dlhšiu dobu. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Milá Veronika,

samotný vzhľad stolice a počet kakaní za deň je úplne v poriadku. Konzistencia stolice môže byť riedka, vodová, hustá, kašovitá. Ak je bábätko výlučne dojčené, nemala by byť formovaná. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič. Bábätká v tomto veku môžu kakať viackrát do dňa, pokojne aj častejšie, ako ste uviedli vy. Toto nie je dôvod na obavy.

Konzistencia stolice bábätka nie je ovplyvňovaná tým, že veľa pijete, pretože materské mlieko sa tvorí z krvi a zloženie krvi neovplyvníte významne príjmom tekutín z vašej strany. Čaje pre dojčiace matky neobsahujú dostatok účinných látok, aby mohli ovplyvniť tvorbu mlieka a nemajú preto žiaden vplyv na to, ako bábätko kaká. Z hľadiska dojčenia nemusíte piť čaje pre dojčiace matky ani užívať prostriedky pre zvyšovanie tvorby mlieka, pokiaľ vaše bábätko na prsníku získava dostatok mlieka, priberá a prospieva. Pitie tekutín neovplyvňuje tvorbu mlieka matky (hoci sa to často traduje), preto pite len toľko tekutín, koľko máte potrebu piť, aby ste boli vy dostatočne hydratovaná, bez ohľadu na dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je to hnačka?