Bolesť

Marta    12.09.2018, 17:29

Mam 2 mesačnú dcérku a seklo ma v chrbte, chodím vo dvojo zhrbena, snažím sa aj vystriet, chvíľku to trvá ale keď to vyjde je super, žiaľ dlho tak nevydržím, keďže malú kojím chcem sa opýtať ci môžem dať na to herbalex s gastanom, je to asi prechladnutie, ďakujem za odpoved

Milá Marta,

môžete sa liečiť a dojčiť zároveň. Nie je dôvod, aby ste sa len snažili "vydržať". Nie je dôvod liečbu odkladať a nechať stav zhoršovať sa.

Chorá matka nemusí vo veľkej väčšine prípadov voliť medzi svojim zdravím a dojčením. Nedojčenie prináša riziká pre zdravie dieťaťa a matky. Umelé mlieko prináša riziká pre zdravie dieťaťa a matky. Prerušenie dojčenia na pár dní vo veľkej väčšine prípadov znamená ukončenie dojčenia zo všetkými potenciálnymi negatívnymi dôsledkami.

Lieky, ktoré sa používajú pre liečbu vašich zdravotných problémov, sú z hľadiska dojčenia jedny z ideálnych liekov – do materského mlieka sa nedostane nič. Preto si môžete nechať napísať tie lieky, ktoré by pre riešenie vašej diagnózy pripadali do úvahy. Máte možnosť teda pokračovať v dojčení bez obmedzení a užívať lieky proti bolesti (aj napríklad diklofenak) či iné lieky, ktoré by vám pomohli.

Prečítajte si k tomu aj tieto informácie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Rovnako by nebol problém, ak by ste pri riešení bolestí chrbtice použili iné dostupné prostriedky a postupy - napr. cvičenie zamerané na posilnenie svalov chrbta, plávanie, iné. A ak sa problémy nedajú riešiť len masážou či cvičeniami, dojčiaca matka môže absolvovať potrebné vyšetrenia a liečiť sa popri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok