Jak kojit v těhotenství

Martina    12.09.2018, 18:04

Dobrý den, ráda bych se s vámi poradila. Mám 2,5r. dceru, kojená, od cca 5 měs. velmi časté noční kojení (vím, že je to v pořádku), spí s námi, aktuálně se kojí klidně 7x za noc, k ránu vyžaduje co 20 min. nebo spí u prsu a nedá se odtrhnout. Denní kojení dceři vysvětluji, omezily jsme relativně snadno na 2-3x denně. Rádi bychom druhé miminko, ale cítím se opravdu velmi unavená, nevím, zda bych těhotenství fyzicky zvládala, resp. zda bych neubližovala miminku. Poradíte? Mám odstavit a nechat pouze na uspávání, příp. bolístky a stresy? Také si nedovedu představit noční kojení obou dětí, to už bych asi nespala vůbec:) Děkuji za radu.

Milá Martino,

na vašu otázku neexistuje jednoduchá a jednoznačná odpoveď. Tehotenstvo je z hľadiska psychiky citlivé obdobie: na matku by nemal byť vyvíjaný tlak ani v tom smere, aby odstavila svoje staršie dieťa, ani aby ho dojčila. Matka má dostať dostatok informácií, aby sa mohla zodpovedne rozhodnúť podľa toho, ako ona pozná svoj stav a svoje dieťa. Podporu jej môžu poskytnúť iné matky, ktoré zistili, že sú tehotné počas dojčenia ako aj zdravotníci, z ktorých mnohí už majú rozsiahle skúsenosti so ženami, ktoré dojčili počas celého tehotenstva a potom pokračovali v tandemovom dojčení oboch detí po pôrode. Momentálne však ešte tehotná nie ste. Môžete urobiť to, že počkáte, kým otehotniete a potom uvidíte, ako budete celú situáciu zvládať. Dojčenie je pre vašu 2,5-ročnú dcérku dôležité z množstva dôvodov:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/dlhodobe-dojcenie/

mnoho z nich sme pre vás vypracovali v tejto nedávnej otázke od vás v našej poradni:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=6774

Na tomto sa nič nemení. Keď budete situáciu zvažovať, zvažujte aj riziká predčasného odstavenia a dôležitosť dojčenia pre zdravie dcérky, aj pre vaše zdravie. Je pochopiteľné, že pri starostlivosti o bábätko sa za 2,5 roka cítite unavená a vyčerpaná. Otázka je, či to obmedzenie dojčenia alebo odstavenie zlepší. Pretože dojčenie je nástrojom starostlivosti o dieťa. Predstavte si, ako budete riešiť 7 nočných zobudení bábätka iným spôsobom, než dojčením. Bude to pre vás jednoduchšie? Nehovoriac o skutočne vypätých situáciách, ako napríklad, keď ste nám písali začiatkom leta, keď bola dcérka veľmi chorá. Prečítajte si napríklad aj túto skúsenosť jednej mamičky a predstavte si, ako by túto situáciu zvládala, ak by dcérku nedojčila:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/zapal-okostice/

Do času, kým otehotniete a porodíte ďalšie dieťatko, prejde minimálne 9 mesiacov. Za ten čas bude mať vaša dcérka viac než 3 roky a jej správanie bude úplne iné, než je teraz. Je možné, že nočné dojčenie oboch detí nakoniec vôbec nenastane alebo bude úplne iné, než si ho predstavujete teraz. Je možné, že sa cítite veľmi unavená. Je však odstavenie skutočne to, čo vám pomôže? Alebo existujú iné spôsoby, ako získať naspäť viac energie? Napríklad pomoc rodiny, priateľov, aby ste mali čas sa venovať svojim záľubám, potrebám, prípadne si cez deň pospať. Odporúčame vám tiež návštevu podpornej skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

kde získate tipy a skúsenosti iných mamičiek, ich povzbudenie a podporu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jak kojit v těhotenství