Kojení 17 měsíčního dítěte

Michala    12.09.2018, 18:24

Dobrý den, mám 17měs. dcerku, která je i ve svém věku téměř výhradně kojená. Jelikož jsme si prošly obdobím odmítání kojení, jsem za to velmi ráda, ale zároveň se bojím, aby jí nechyběly nějaké živiny apod. Příkrmy jsme začaly dávat kolem 7.měsíce. Zpočátku ochutnávala celkem ráda, ale s růstem zoubků se její apetit snižoval až na minimum, s tím, že několik měsíců byla čistě na MM. Nyní se k jídlu trošku vrací, ale přesto sní velmi málo pevné stravy a vyžaduje kojení. Osobně mě to nijak neomezuje, naopak to považuji za celkem pohodlné, ale nechci ji tím nijak ublížit. Snažíme se o společné stolování, nechávám ji jist samotnou, nabízím ze svého talíře, přesto se k jídlu nestaví moc pozitivně (ať již jde o ochutnávání nových věcí, nebo těch zavedených). Ještě doplním, ze jsme podstoupily i krevní testy kvůli zelezu a ačkoliv je u spodní hranice, nedostatkem netrpí. Jak bych mohla dceru k jídlu přivést, nebo mám nechat situaci na ní a pokračovat v kojení a neznepokojovat se? Předem děkuji za Vaše rady. M

Milá Michala,

z vašej otázky sa zdá, že ste k tejto téme preštudovali naše webové stránky, že ste si prečítali článok o zavádzaní príkrmov:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

a rovnako špecializované odpovede z našej poradni, keď sa pýtali matky bábätiek vo veku vašej dcérky na otázky podobné tej vašej. Niekedy je skutočne príčinou tohto správania znížená hladina železa alebo zinku a toto ste pravdepodobne vylúčili. Ak áno, je pre vás dôležité vedieť, že materské mlieko je funkčná potravina, ktorá dokáže ešte v druhom roku života pokrývať veľkú časť výživových požiadaviek dieťaťa. Preto postupne skúšajte tipy z našich odpovedí, ako je napríklad táto:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2898

a sama vidíte, že ochota dcérky postupne skúšať sa mení, je pravdepodobné, že toto sa otočí časom na stranu ochoty skúšať a postupne jesť viac a viac tuhej stravy. Ak dcérka priberá a prospieva, nemusíte sa teraz stresovať. Ak dcérka nepriberá alebo dokonca chudne, odporúčame vám stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože aj vzhľadom na históriu odmietania dojčenia, čo najčastejšie súvisí so znížením tvorby mlieka, by bolo dobré vyhodnotiť teraz pitie bábätka a vyhodnotiť, či táto situácia nemôže prípadne súvisieť s nedostatočným príjmom materského mlieka zo strany dieťaťa. Vtedy sa niekedy znižuje aj chuť do skúšania príkrmov a do jedenia a zvýšenie tvorby mlieka (a príjmu mlieka) túto situáciu niekedy dokáže radikálne zmeniť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení 17 měsíčního dítěte