Nepokojné babatko

Zuzana    14.09.2018, 07:30

Dobrý deň, mám 3 mesačnú dcéru, ktorú výlučne kojím a od začiatku som bola v kontakte s laktačnou poradkyňou. Dcéra bola skoro pri každom kojení nepokojná, odťahovala sa od prsníka, kopala nožičkami a plakala. Po úprave polohy a po odporúčaní, aby som striedala polohy, nosila dcéru v šatke a v prípade ak sa dieťa moc jeduje, napríklad chvíľu dcéru pohojdala, zmenila prostredie a pod., problémy skoro ustúpili. V súčasnej dobe dcéra plakáva omnoho menej, no niekedy musím zmeniť prsník aj 10x, trochu ju pohojdať, dať na chvíľu do nosiča a potom kľudne zaspinká na prsníku. Rada by som kojila čím najdlhšie a som presvedčná, že rady ktoré som od laktačnej poradkyne dostala fungujú, keďže oproti začiatkom je moja dcéra až na niektoré plačlivé momenty spokojné bábatko. Moja otázka však súvisí s reakciami rodiny, hlavne staršej generácie, ktorá mi vyčíta, že nechávam dieťa dlho plakať (niekedy uspávam aj pol hodinu či hodinu) a tým, že sa dieťa na prsníku štorcuje a plače, mu škodím a stane sa z neho nervózne dieťa. Preto by som radšej podľa ničh mala použiť fľašu, aby dieťa rýchlo zaspalo a nemuselo si prechádzať situáciami, keď bude tok mlieka nedostatočný. Majú pravdu? Je bezproblémové nakŕmenie dieťaťa hoci i fľašou "nadradené" kojeniu s "plačom"? Inak dcéra dobre priberá, pri kojení má mliečko v ústach, teda si osobne myslím, že je nespokojná kvôli nepravidelnému toku mlieka, alebo keď chce zmeniť polohu. Odstriekavať mlieko si nedokážem, takže používanie odsávačky u mňa nehrozí. Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

Milá Zuzana,

vašu otázku by bolo ideálne riešiť v osobnom kontakte s poradkyňou, ktorá vašu situáciu pozná. Spolu s ňou ste v minulosti vyhodnocovali dojčenie a jeho výdatnosť a poradkyňa pri dojčení bude spolu s vami vedieť posúdiť, či bábätko pri nespokojnosti a plači reaguje na zníženie toku mlieka (a či je možné dojčenie zlepšiť tak, aby sa táto situácia ešte viac zlepšila). To, ako sa bábätko správa počas dňa, nie je podmienené len tým, aký tok mlieka zažíva na prsníku. Bábätká majú celú škálu potrieb od fyzického kontaktu s matkou (v ktorom sa regulujú rôzne telesné funkcie, vrátane spánku a príjmu potravy), cez uspávanie v správnom čase, udržanie v spánku a podobne. Niektoré bábätká potrebujú veľmi intenzívnu pomoc rodiča a nie vždy sa darí vystihnúť správny okamih, kedy starostlivosť o bábätko bude fungovať presne tak, ako si to bábätko predstavovalo. Niektoré bábätká plačú viac, iné menej. Z hľadiska toxicity pre mozog a pre budúci vývoj dieťaťa však to, čo rozhoduje, je, čo sa deje s bábätkom, keď plače. A vy svoje bábätko nenechávate vyplakať. Plač vášho bábätka je spôsob komunikácie s vami a vy na jeho komunikáciu odpovedáte hľadaním spôsobu, ako ho utíšiť. Toto nie niečo, čo bábätku škodí a čo ohrozuje jeho vývoj. Myslíme si, že by vás dokázalo dosť upokojiť aj vypočutie si prednášok od popredného neurovedca dr. Nilsa Bergmana, ktorých záznam za malý poplatok sprístupňujeme v tomto odkaze:

https://www.mamila.sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/podpora-dojcenia-kontaktom-koza-na-kozu/

Generácia, ktorá nemá skúsenosti s dojčenými deťmi, dáva súčasným matkám rôzne nesprávne odporúčania. A mnohé z týchto odporúčaní nemajú za cieľ dieťa, ktoré sa dobre a zdravo vyvíja, ale dieťa, ktoré sa tvári spokojne a dáva rodičom priestor pre svoje aktivity. Všimnite si, na čo sa ľudia pýtajú, ak sa pýtajú, či je bábätko „dobré“? Pýtajú sa, či sa samo zahrá, či samo papá, či samo zaspáva, či prespí celú noc, či spí cez deň dlhú dobu a podobne. Tieto otázky takmer výlučne sledujú potreby rodičov, či majú dosť času pre seba, či ich bábätko starostlivosťou o ne príliš nevyčerpáva. A s týmto cieľom sa súčasne dávajú aj odporúčania, aké počúvate aj vy: čo najskôr naučiť bábätko zaspávať samo, pomôcť mu prespať čo najdlhší časový úsek. Za cenu, ktorou je väčšinou dojčenie. Štatisticky je veľmi pravdepodobné, že ak začne matka používať fľašu, ak začne dávať bábätku umelú výživu, dojčenie dlho nevydrží. Ak vám okolie skutočne radí s cieľom, aby vaše bábätko bolo zdravšie, v takom prípade netuší nič o tom, ako kŕmenie fľašou zhoršuje počas kŕmenia saturáciu bábätka kyslíkom, ako satie na fľaši ohrozuje správny vývoj ústnej dutiny, postavenie zubov, tvar podnebia, veľkosť nosových štrbín, postavenie hltana. Ako používanie fľaše tým, že ohrozuje dojčenie, prináša pre bábätko, ale aj pre matku všetky riziká nedojčenia a riziká používania umelej výživy. Ťažko sa dá hovoriť o zdravšom bábätku a o jeho lepšom vývoji. A k tomu navyše, to že by ste použili fľašu, vonkoncom neznamená aicky spokojnejšie dieťa, ktoré bude menej plakať. Skontaktujte sa preto znova so svojou poradkyňou, prejdite spolu vašu momentálnu situáciu a okrem toho sa spýtajte poradkyne na podporné skupiny dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

aby ste mohli začať nejakú podpornú skupinu navštevovať a získali tak podporu a povzbudenie ostatných mamičiek. Ostatné ženy v skupine vás môžu inšpirovať v starostlivosti o bábätko. Môžete odpozerať rôzne spôsoby uspávania, utišovania bábätka, možno zistíte, že niektoré z týchto tipov pre vaše bábätko výborne fungujú a plače ešte menej. Starostlivosť, akú svojmu bábätku poskytujete, je podobná tej, ktorú zažívali bábätká milióny rokov počas evolúcie ľudského druhu. Je to tá starostlivosť, ktorú telo a myseľ každého bábätka očakáva. Fľaša a umelé mlieko sú staré veľmi krátku evolučnú dobu. A ich riziká sú zjavné a jasné a netreba ich podceňovať, ak vaše bábätko je a môže byť naďalej dojčené. Pokračujte v tom, čo robíte.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nepokojné babatko