Aka je vhodna nahrada materskeho mlieka pre 13 mesacnu.

Lucia    14.09.2018, 14:14

Dobry den, mam 13 mesacnu dcerku zatial cisto kojenu. V poslednom obdobi ale citim menej mliecka a aj mala sa budi hladna v noci castejsie. Ked jej dam cicik tak po chvili ukazuje gesto, ktore znamena "nie je". Prosim o radu akym mliekom doplnit malej jedalnicek, (umele,kravske,kozie,rastlinne) hlavne aby pred spanim papkala, a nesla spat hladna. Este spomeniem ze mala velmi zle papka varenu stravu. Dakujem. Lucia

Milá Lucia,

zníženie tvorby mlieka je aj v neskoršom veku po pôrode riešiteľná situácia, rovnako, ako by ste ju mohli riešiť, ak by išlo o maličké bábätko. Dobrá tvorba mlieka sa nestratí sama od seba a ročné dieťa môže a má byť dojčené a získavať približne rovnaké množstvá mlieka, ako keď malo približne mesiac. Ak by sa vyčerpali všetky možnosti pre zvýšenie príjmu materského mlieka z prsníka, potom je dôležité chýbajúcu časť výživu bábätku nahrádzať pestrou a čerstvou stravou. WHO v tomto dokumente uvádza používanie núdzovej náhradnej výživy (umelého mlieka) ale aj iných druhov mliek v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko, za „zbytočné“ a „škodlivé“:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

V prvom rade je však kľúčové zvýšiť príjem mlieka dieťatka pri dojčení a pre to vám odporúčame urobiť tieto kroky:

1. skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste nasledujúce odporúčané kroky mohli prejsť s ňou osobne a detailne a aby ste mohli spoločne prejsť aj spôsoby, ako zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Spoločne s poradkyňou vyhodnotíte tiež pitie bábätka na prsníku a jeho správanie sa pri dojčení, aby ste mohli vyhodnotiť, či skutočne získava na prsníku menšie množstvá mlieka a treba niečo zmeniť.

2. vylúčiť možné príčiny zníženia tvorby mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

3. zintenzívniť fyzický kontakt s dieťatkom, aby sa mohlo začať dojčiť častejšie a mohla sa tak zvýšiť tvorba mlieka aj týmto mechanizmom:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Aka je vhodna nahrada materskeho mlieka pre 13 mesacnu.