Ťažko kakáme aj prdkáme

Monika    26.09.2018, 14:46

Dobrý deň, mám malého ktorý má teraz mesiac a už týžden kakáme a prdkáme len pomocou rektálnej rúrky. Dieťa je dojčené výlučne z prsníka. Na tieto problémy som vyskúšala Infacol, Espumisan L, Baby calm a už aj Sab Simplex, vždy pred každým prebaľovaním s ním cvičím čo niekedy pomôže a niekedy vôbec a nechcem tu RR tak často používať lebo dieťa si na to môže vraj zvyknúť.Ale tie lieky mu nijak extra nepomohli. Čítala som niekde, že pomáha ak žena začne užívať vlákninu, tak dnes som s tým začala. Mohli by ste mi v tom poradiť, lebo naozaj nechcem tak často tu RR používať. Ďakujem veľmi pekne.

Milá Monika,

to, že budete užívať vlákninu nezmení zloženie materského mlieka. Preto pre pomoc vášmu bábätku nemusíte užívať vlákninu, ak ju sama nepotrebujete. Prejavy bábätka, ktoré súvisia s trávením, sa často v našej spoločnosti dezinterpretujú. Typickým príkladom je tzv. „kolika“, ktorá v skutočnosti vôbec nesúvisí s bolesťami bruška a dnes existuje mnoho štúdií, ktoré jednoznačne dokazujú, že príčinou správania bábätka, ktoré sa vyhodnocuje ako „kolika“, ako „boľavé bruško“ sú príčiny súvisiace s potrebou zlepšiť dojčenie alebo príčiny, ktoré súvisia s nedostatkom fyzického kontaktu bábätka s telom matky počas dňa a noci, čo spôsobuje nesprávne regulované fyziologické funkcie bábätka. Nepíšete, ako sa vyvíjala situácia pred tým, než ste začali používať rektálnu rúrku a rôzne lieky. Ale z toho, čo píšete, sa zdá, že táto situácia sa zhoršila najmä v poslednom týždni. Odporúčame vám preto, aby ste sa skontaktovali s poradkyňou pri dojčení osobne:

aby ste spoločne vyhodnotili dojčenie a naučili sa rozlíšiť pitie bábätka a vedeli posúdiť, či bábätko pilo dostatočne výdatne. Niekedy totiž skutočne prejavy, ktoré človek vyhodnotí ako boľavé bruško, súvisia s dojčením a je možné ich zmeniť zlepšením dojčenia. Ak by to tak nebolo, bolo by dobré vyhodnotiť správanie bábätka a pokúsiť sa zvýšiť fyzický kontakt bábätka s vami, vysvetlíte si s poradkyňou súvislosti medzi dojčením a spánkom, zaspávaním. Toto bývajú najčastejšie príčiny, keď sa situácia nesprávne vyhodnocuje ako problém s trávením. Pretože stolica dojčeného bábätka za normálnych okolností nebýva formovaná a teda býva tekutá. Bábätká nemajú zápchu. Tekutá stolica nepredstavuje problém pre jej vytlačenie. Niekedy rodičia majú obavy aj preto, že bábätko nekaká viacero dní. Je dôležité vedieť, že dojčené bábätko môže po 3 týždni života prestať kakať každý deň. Dokonca jeho pauza vo vylučovaní stolice môže byť veľmi dlhá. Existujú skúsenosti s bábätkami, ktoré v tomto veku nekakali viac ako mesiac. Toto samo o seba nie je zdravotný problém, ak bábätko prijíma dostatok materského mlieka (pretože nemusí kakať aj preto, že získava málo mlieka, ale sú skutočne deti, ktoré sú dostatočne výdatne dojčené a nemajú stolicu niekoľko dní až týždňov). Rektálna rúrka sa občas používa preto, že po jej použití sa skutočne zmierni plač bábätka alebo sa bábätko prestane správať nespokojne. To však skutočne neznamená, že dôvodom pre jeho plač či  nespokojnosť bol fakt, že sa nevie vykakať. Veľmi vám preto odporúčame stretnúť sa s poradkyňou a prejsť konkrétne prejavy správania vášho bábätka, aby ste mohli dostať na mieru šité informácie. Rektálna rúrka je totiž návyková, keďže oslabuje prirodzenú funkciu zvieračov konečníka a potom bábätko skutočne pri jej pravidelnom používaní môže mať problém sa vykakať. Odporúčame vám čo najskôr ju prestať používať a začať túto situáciu riešiť s poradkyňou pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ťažko kakáme aj prdkáme