Alergia na soju?

Gabriela    28.09.2018, 14:46

Dobry den, Chcela by som Vas poprosit o radu. Moja dcerka ma 4 m a priblizne mesiac ma v stolici kusky krvy. Konzultujeme to s doktorkou. Dcerka absolvovala vyter z konecnika- negativny a ultrazvuk bruska - negativny. Ja sa stravujem vegansky. Dcerka je plne kojena na poziadanie. Vysledok doktorky ,bez dalsich vysetreni je alergia na soju. Rada by som poziadala o Vas nazor alebo skusenosti. Moze sa takto prejavovat alergia na soju? Mame ziadat nejake dalsie vysetrenia? Este doplnim ,ze dcerka je spokojna,usmievava a bez placu. Vopred dakujem velmi pekne. S pozdravom Gabriela

Milá Gabriela,

vaše bábätko je podľa vašich slov výlučne dojčené. Ak existuje podozrenie, že bábätko môže mať alergiu na sóju, je veľmi jednoduché toto podozrenie vylúčiť. Stačí, aby ste niekoľko dní nejedli žiadne potraviny s obsahom sóje. Ak sa bielkovina sóje nebude nachádzať vo vašej strave, nebude sa nachádzať ani v materskom mlieku. Ak bábätko skutočne reaguje na sóju, potom by sa v priebehu týždňa vašej úplnej diéty mali všetky príznaky bábätka vytratiť a ak po týždni znova sóju zaradíte do svojho jedálnička, príznaky bábätka by sa mali vrátiť.

Je však nepravdepodobné, že by vaše bábätko reagovalo na sójovú bielkovinu, pretože tri mesiace svojho života žiadne príznaky nemalo, hoci sa dá predpokladať, že ste sa vegánsky stravovali aj počas týchto prvých troch mesiacov po pôrode.

V prípade, že bábätko začne mať v stolici krv, by malo byť úplne prvým opatrením, ktoré treba spraviť, vyhodnotenie pitia bábätka na prsníku a jeho správania na prsníku. Teda vyhodnotiť, či bábätko dostatočne výdatne pije na prsníku. Veľmi častým dôvodom vylučovania malých množstiev krvi do stolice je práve zníženie príjmu mlieka zo strany bábätka. Preto vám odporúčame stretnúť sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alergia na soju?