Menštruacia pri dojčení

Nina    01.10.2018, 20:48

Dobrý deň, moja dcéra má 4 mesiace a ja som dostala menštruáciu. Dcéra odmieta jesť, plače, odťahuje sa. Druhý deňo menštruácie som sa odsala a dala jej mlieko z fľašky a tak mi ho vypila, k prsníku sa však odmieta prisať. Mám pocit, že už strácam mlieko, dá sa to ešte nejako zachrániť?

Milá Nina,

vaša situácia nie je spôsobená tým, že ste dostali menštruáciu. To, že matka dostane menštruáciu, neznamená, že stráca mlieko. Dojčiace matky dostávajú menštruáciu priemerne okolo 14 - 17 mesiacov po pôrode, ale rozpätie je veľmi široké smerom nahor aj nadol. Pomerne málo mamičiek dostane menštruáciu v prvých pár mesiacoch po pôrode. Ak je všetko ostatné s dojčením v poriadku, tak menštruácia nijako neovplyvňuje dojčenie. Niektoré matky však popisujú, že dieťaťu počas menštruácie „mlieko nechutí“, že sa tvorba mlieka zníži. Hovoria o tom, že pred menštruáciou dieťa nie je spokojné, odťahuje sa od prsníka, odmieta sať, rovnako ako aj počas menštruácie, a potom sa to po skončení menštruácie zlepší a dieťatku pije lepšie. 

Väčšina žien, ktoré túto situáciu popisujú, o nej hovoria v prípade, že dostali menštruáciu pomerne skoro po pôrode. Ak to tak je, tak to vo väčšine prípadov znamená, že menštruáciu dostali tak skoro, lebo sa im znížila tvorba mlieka (z rôznych možných príčin, medzi ktoré môže patriť to, že bábätko spí dlho v noci, nie je správne prisaté, nepije dostatočne, nespí s matkou v posteli, má cumlík, matka začala brať antikoncepciu atď.). 

Menštruácia v takomto prípade teda nie je príčinou zníženej tvorby mlieka, ale jej dôsledkom. A v súvislosti s tým, je možné, že sa tvorba mlieka ešte väčšmi zníži tesne pred menštruáciou alebo počas menštruácie. 
Stáva sa to často aj ženám, ktoré mali na začiatku vynikajúcu tvorbu mlieka, a tá sa potom znížila do takej miery, že dostali menštruáciu. 
Ak je to tak a bábätko sa od prsníka odťahuje, plače, nechce sa prisať, nepije poriadne, je možné, že by pomohlo, aby pitie bábätka skontrolovala laktačná poradkyňa, pretože sa dá posúdiť, či sa takto bábätko správa pre to, že nepije dostatočné množstvo mlieka, a táto situácia sa dá napraviť, okrem iného aj zvýšením tvorby mlieka. Okrem toho by sa mali hľadať príčiny, ktoré spôsobili zníženie tvorby mlieka. Spoločne s poradkyňou by ste mali postupovať podľa tohto materiálu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Menštruacia pri dojčení