Tvrdá stolica u 5 mesačného bábätka

Tereza    03.10.2018, 11:32

Dobrý deň prajem. Synček má 5 mesiacov, je dojčený na požiadanie a začali sme aj s obednými príkrmami (zeleninka, ovocie). Fľašku odmieta, čiže nechce ani vodu ani čaj. Od zavedenia príkrmov nastal problém s vyprázdňovaním, má tuhú stolicu, niekedy 4 dni nekaká, bruško má však mäkké a vetry sú v poriadku. Prosím poraďte, je to v poriadku, ak je dojčený, nekaká a ak,stolica je tuhá? Veľmi Ďakujem za odpoveď.

Milá Tereza,

zmena v kakaní nesúvisí s dojčením, ale so zavádzaním príkrmov. Špeciálne príkrmy typu "samotná mrkva" a podobne majú potenciál spôsobovať tvrdšiu stolicu, prípadne zápchu, a aj preto je dobré pristupovať k zavádzaniu príkrmov inak. Avšak nech bude vaše dieťa konzumovať čokoľvek, jeho stolica ako aj jej frekvencia sa zmenia.

V tejto situácii je dôležité pokračovať v dojčení a príkrmy zavádzať tak, aby ste bábätko nekŕmili vy, ale aby sa ono s jedlom hralo a skúšalo vás napodobňovať pri jedení. Zmena nastala nie dojčením, ale príkrmami, a vo väčšine prípadov je teda potrebné zmeniť skladbu príkrmov a v prípade, že bábätko začalo dostávať viackrát do dňa väčšie množstvo príkrmov, potom je dobré skutočne nechať príkrmy na bábätko. Navyše, máloktoré bábätká majú záujem o príkrmy už v piatom mesiaci. Je pre vás dôležité vedieť, že pri začiatku príkrmov je dôležité sústrediť sa na signály bábätka. Ak vaše bábätko neprejavovalo záujem o príkrmy, vráťte sa späť k výlučnému dojčeniu. Toto vám pomôže aj s tým, aby sa stolica vrátila do normálu a okrem toho si prečítajte tento článok, ktorý ponúka iný pohľad na to, ako má prikrmovanie vyzerať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

Ak chcete zmeniť skladbu príkrmov, poraďte sa s príslušným odborníkom. Vo všeobecnosti môžete urobiť nasledovné opatrenia:

- skúste zabezpečiť, aby malo bábätko dostatočný príjem materského mlieka (ak je to potrebné, nechajte si poradkyňou pri dojčení skontrolovať pitie bábätka na prsníku - niekedy totiž po zavedení príkrmov poklesne tvorba mlieka a nižší príjem materského mlieka spolu s nižším príjmom tekutín môže byť súčasťou problému)

- vo všeobecnosti zabezpečte dostatočný príjem tekutín, nemusí to byť len voda v poháriku, ale napríklad aj redšie príkrmy či polievky

Nedávajte bábätku fľašu. Dojčené dieťa ju nepotrebuje a fľaša dokáže zásadným spôsobom zhoršiť dojčenie, aj keď ju použijete takto neskôr po pôrode. Bábätká sa majú učiť piť z pohárika. Prečítajte si viac v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tekutiny/

- zaraďte do stravy bábätka pomleté ľanové semienko, ktoré mu môžete sypať prakticky do každého jedla, toto výrazne pomáha

- sušené slivky či slivková šťava podávané pravidelne majú tiež priaznivý účinok

- vyhýbajte sa veľkému množstvo potravín, ktoré majú tendenciu stolicu zahusťovať



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tvrdá stolica u 5 mesačného bábätka