Dojčenie, kolika, nosenie, fyzicky kontakt - problemy

Lucia    07.10.2018, 17:07

Dobrý deň. Moj synček ma 5 týždňov, je plne dojceny. Bolesti bradaviek nemám. Cítim len slabé pichanie v oboch prsníkoch súčasne, keď tečie mliecko. Moj synček ma problém s krcami v brušku a nafukovanim. Celé dni a aj noci tlači, krúti sa, je cely červený a aj place. Kvôli tomu zle spi, aj keď zaspáva, o minútu sa strhne s začne sa opäť pucit, plakať. Pomáham mu masážami, cvičením, dávam ho na bruško. Na podložke, keď mu dám dole plienku a pocvicim s ním sa vykaka a niekedy ide z neho stolica strelou von. Pocas cvičenia casto aj vygrcka mliecko von a začne ho ckat. Toto však pomaha len po ďalšie dojčenie. Dojčím na požiadanie, cez noc cca každé tri hodiny, cez deň častejšie. Nepoužívame cumlík. Mám nepravidelný tok mlieka. Zo začiatku mlieko strieka, no po pár sekundách sa tokM zmierni, neskôr sa opäť spustí. Synček priberá bez problémov. Mala som uz aj stretnutie s laktacnou poradkyňou od vás, aby sme upravili polohy pri dojčení. Takisto syna nosím v nosiči, ale veľmi sa mu tam nepáči, vydrží tam maximálne hodinu, potom spustí plač. Takisto som sa snažila ho v ňom dojčiť, ale veľmi sa mu to nepáči. Snažím sa aj o spoločne spanie. Naše večery sú ťažké. Kým ho uspime, je aj 23:00. Vtedy ho dám do postieľky a spi tam do cca 1:00. Potom ho nadojcim, no uz nespí, len tlačí a place. To si ho uz dám k sebe, masírujem, cvičím, hladkam. Spi pri nás prerušovane do rána. Skúšala som s ním spat aj celu noc, ale to tlačenie a plač je ten istý. Niekedy doslova odmieta byt na hrudi, nechce nič, ani prsník, odťahuje sa od neho a place a len tlačí a je červený. Toto je najmä vecer. Co by som ešte mala urobiť, aby som mu pomohla, prosím? Ďakujem.

Milá Lucia,

situácia, ktorú opisujete, sa zdá byť situáciou, kedy by stálo zato sa stretnúť znovu s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože by bolo dôležité byť si skutočne istý, že toto bábätko získava pri dojčení dostatok mlieka a že teda toto správanie nemôže súvisieť s nedostatočným príjmom materského mlieka. V prípade, že by bolo možné vylúčiť túto možnosť, je pravdepodobné, že by v tejto situácii mohli pomôcť rôzne tipy a triky, vďaka ktorým by sa počas dňa pomohlo bábätku jednoduchšie zaspať a dlhšie ho udržať v spánku. Medzi tieto tipy patrí najmä vystihovanie momentov, kedy bábätko už potrebuje začať pomáhať so zaspatím, čo sú často chvíle, kedy je bábätko v stave bdelosti bez toho, že by bolo nervózne. Poradkyňa pri dojčení by s vami mohla prejsť spôsoby, ako už v tomto stave bábätko monotónnymi podnetmi (pohybom, nosením, hojdaním, prípadne spojeným s dojčením) bolo možné bábätku pomôcť dostať sa do stavu, v ktorom ľahko zaspí. A potom je kľúčové spolu s poradkyňou prejsť, ako bábätku pomôcť udržať sa v spánku. Pre mnohé bábätká je samostatné spinkanie v postieľke nerealizovateľná predstava a práve vyrušenia zo spánku sú potom najčastejšou príčinou správania bábätka, ktoré sa zdá byť súvisiace s bolesťami bruška. Spôsoby, ako tomuto predchádzať a pomôcť bábätku, je omnoho účinnejšie riešiť osobne s poradkyňou pri dojčení, pretože každé bábätko je iné a je potrebné nájsť riešenie šité na mieru vašej situácii.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie, kolika, nosenie, fyzicky kontakt - problemy