Dojčenie a prikrm

Bibiana    11.10.2018, 14:22

Dobrý deň chcela by som sa spýtať mám dcerku 9mesiacov je kojená a plus už papa aj normálnu stravu zeleninku,ovocie, masko, cestoviny a aj mliecne výrobky. Problém je ten, že dcérka mi strašne malinko spapa pár lyžičiek a dosť už viac nechce jedine čo obľubuje a zje pomerne dosť je ryža ale tak tu jej stále nemôžem dávať mala rada aj jogurty ale už ani tie jej moc nechutia. Kojime sa už len cez deň dvakrát aj to keď ide spinkať a v noci niekedy aj 4-5 krát sa preberie a dám jej cicik ale ona sa len pricucne 2-3krat si potiahne a spinka dalej. čiže v noci moc nececka asi to na len na ukľudnenie. chcem sa spýtať moze mi cez deň odmietat papat kvôli tomu nocnemu kojeniu že je napapana ? lebo ja už fakt neviem som z toho smutná lebo ja sa snažím vymýšľam všeličo aby nemala to iste a fakt pár lyžičiek niekedy je deň kedy zje veľmi pekne až sa čudujem ale to málokedy. aj teraz sme boli na poradni a za dva mesiace pribrala len 290 ale zas nasrastla 4cm a je neustále v pohybe. Poraďte prosím čo mám urobiť aby začala krajsie papat a či je to ozaj tým že kojím. Dakujem krásne

Milá Bibiana,

z hľadiska papania príkrmov sa vaše bábätko správa veľmi typicky na dieťa tohto veku. 9-mesačné bábätko sa papať ešte len učí, ešte stále je v štádiu, kedy objavuje, čo má robiť s jazýčkom, trénuje nové zručnosti a jedenie je  najmä o hre s jedlom, o skúmaní konzistencie, chute, vôní. Pre toto je kľúčové, aby dieťa v tomto veku bolo naďalej dostatočne výdatne dojčené, pretože materské mlieko môže v tomto veku tvoriť veľkú časť príjmu potravy, ale ak to tak nie je, potom ochutnávanie príkrmov nemusí stačiť na to, aby bábätko priberalo. Riešenie vašej situácie je teda presne opačné, bábätko nebude jesť menej, keď bude výdatne nadojčené. To, že vaše bábätko teraz papá malé množstvá príkrmov nie je spôsobené tým, že je v noci dojčené. Práve naopak. Ak zvýšite príjem mlieka zo strany bábätka v noci aj cez deň, bude mu stačiť, že príkrmy len skúša a bude dostatočne priberať a prospievať. A dostatočný príjem materského mlieka paradoxne môže podporiť aj chuť do skúšania príkrmov. Preto vám odporúčame z hľadiska príkrmov naďalej vytvárať príležitosti, aby dieťatko malo možnosť skúšať ochutnávať a hrať sa s rôznymi druhmi potravy, okrem toho si prečítajte tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

a k tomu vám odporúčame prejsť si body tohto materiály:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

a snažiť sa zmeniť všetky body, v ktorých zistíte, že sa vaša situácia líši. Najmä sa začnite snažiť ponúkať dieťatku počas dňa častejšie dojčenie a zitenzívniť fyzický kontakt s dieťatkom, aby malo šancu sa častejšie dojčiť:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Možno bude pre zlepšenie dojčenia stačiť urobiť tieto zmeny a všetko sa zlepší, ale možno je vo vašej situácii vhodné aj zvýšiť tvorbu mlieka. Poraďte sa o tomto osobne s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a prikrm