Dojčenie kedykoľvek

Wiki    13.10.2018, 11:19

Dobrý deň, vo vašom z jedných článkov som sa dočítala, že je potrebné dojčiť keď si to bábätko vypýta. Preto sa chcem opýtať, či ho mám dojčiť hneď po prebudení keď si pýta ešte pred prebalenim, prípadne kúpaním či cvičením? Keďže potom začne plakať keď je hladné. Nevadi vykonávať týchto činnosti na plný žalúdok?

Milá Wiki,

áno, je dôležité, aby sa bábätko malo možnosť dojčiť kedykoľvek to potrebuje. Nemusíte riešiť, či sa dojčilo pred chvíľou, ani to, či nie je už príliš dlho na prsníku. Bábätko bolo z bruška zvyknuté na konštantný prísun živín a dojčenie v prvých mesiacoch poskytuje prechod medzi súvislým prísunom živín a príjmom potravy, ktorý bude zažívať po zvyšok života. Pre úspešnosť dojčenia je dôležité dojčiť bábätko vždy, keď to potrebuje. Pokojne ho môžete dojčiť aj pred prebaľovaním alebo kúpaním a ak vaše bábätko potrebuje cvičenie, aj pred cvičením. Čoskoro bude vaše bábätko väčšie a doba, kedy bude počas dňa hore, sa bude predlžovať a nájdete systém, ako ho prebaľovať tak, aby to vyhovovalo aj vám, ak bábätku. Teraz si môžete dávať pozor na to, aby ste bábätku nedvíhali pri prebaľovaní zadoček dohora, ale aby ste ho z plienky odgúľali nabok a potom ho znova vrátili na čistú plienku. A ak bábätko aj niečo vygrcne, nič sa nedeje, grckanie mu neuškodí, práve naopak, toto mlieko pomáha znova vystieľať sliznice tráviaceho traktu smerom nahor. Je to skutočne len otázka neporiadku, ktorý sa pri grckaní narobí, nie niečo, čo musíte riešiť zo zdravotného hľadiska. Bábätko sa môže chcieť dojčiť aj preto, že je hladné, ale môže sa chcieť dojčiť aj z množstva iných dôvodov. Pri kúpaní napríklad preto, že sa mu mení telesná teplota a dojčenie ju pomáha regulovať. Častým dojčením bábätku nemôžete ublížiť. Bábätká sa nemôžu "prejesť" a nie je potrebné, aby boli medzi dojčeniami nejaké umelo nastavené intervaly. Rovnako nemusíte bábätko pri dojčení ponúkať opakovane ten istý prsník, toto nefunguje ako prevencia "bolesti bruška". Častým dôvodom, pre ktorý sa bábätko chce dojčiť je to, že je unavené a potrebuje sa uviesť do stavu pohody, v ktorom jednoduchšie zaspí. Zaspávať na prsníku je pre bábätká úplne normálne, je to jedna z funkcií dojčenia. Bábätko má aj iné potreby ako hlad. Iné fyzické a psychické potreby nie sú o nič menej dôležité ako hlad. Nemožno ich odsúvať do úzadia len preto, že si logicky zdôvodníme, že nie je hladné.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie kedykoľvek