Kojení a antidepresiva

Katarína    15.01.2024, 15:29

Věk 9 týdnů, krmení pouze kojením z prsu, bez bolestí. Dobrý den, chci se zeptat zda je možné (typ a dávku) antidepresiv použít u kojení, popřípadě v jakém časovém odstupu od kojení. Mám diagnoatikovanou tetanii, v minulosti jsem byla lecena antidepresivyz nyní jsu cca 4-5 let bez nich. Po porodu a těžké nemoci mého druhého syna se vratily uzkosti hlavně večer a v noci. Děkuji K. Z.

Milá Katarína,

vo všeobecnosti medzi vhodnejšie antidepresíva patria staršie, odskúšanejšie antidepresíva. Do tejto kategórie patrí väčšina antidepresív, medzi najideálnejšie patrí napríklad paroxetín,sertralín, escitalopram a podobne. Užívať popri dojčení môžete aj mnohé iné antidepresíva. Ak sa to dá, lepšie je vyhnúť sa fluoxetínu.  Vysvetlenia prečo sa môžete liečiť a súčasne dojčiť sú komplexné, ale jedným z mimoriadne dôležitých faktorov je, že do celej rovnice treba pripočítať riziká, ktoré kŕmenie umelým mliekom prináša, a to tak pre bábätko ako aj pre vás. Dojčenie je dôležité okrem iného pre rozvoj mozgu bábätka a tiež z hľadisko ochrany bábätka pred možnými psychiatrickými diagnózami v dospelosti. Hľadajte možnosti, ako pokračovať v dojčení a zároveň sa liečiť. Napíšte nám na dojcenie@mamila.sk, ktoré antidepresíva by pri vašej diagnóze lekár zvažoval a môžeme vám dať konkrétnejšiu odpoveď o vhodnosti užívania popri dojčení. Mnohé takéto otázky sú už zodpovedané v našej poradni dojčenia a vyhľadať ich môžete podľa zadania názvu lieku alebo účinnej látky do vyhľadávača:

https://www.mamila.sk/hladat/

Preštudujte si aj toto vysvetlenie medicínskeho tímu o používaní liekov počas dojčenia:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení a antidepresiva