Dojcenie v tehotenstve a tandemove dojcenie

Jana    15.10.2018, 06:48

Dobry den, precitala som si o tandemovom dojceni tu u Vas na stranke, napriek tomu mam otazku, hlavne teda ohladom dojcenia v tehotenstve. Mam 1,5 rocnu dceru a som v 31. tyzdni tehotenstva. Dceru som dojcila od zaciatku, nikdy nemala umele mlieko, s vynimkou prveho dna, kedy bola v inkubatore. Cez den ju dojcim na poziadanie, potom vecer pred spanim a az rano po zobudeni. Chcem sa spytat, ako je to s dojcenim vo vysokom stadiu tehotenstva. Prvu dceru som totiz porodila predcasne v 37.tt a citala som, ze na jednej strane dojcenie stahuje maternicu, na strane druhej drazdenie bradaviek moze vyvolavat porod a mam z toho dost obavy. Taktiez mi lekar pri poslednej kontrole povedal, ze mam krcok otvoreny na 1 prst. Ale nevenoval tomu extra pozornost, len spomenul, ze pri druhorodickach je to bezna vec. Ja vsak k tomu este stale dost cvicim - fitness, dviham aj 20-30 kg, avsak uplne bez namahy - som trenovana. No teraz mam zo vsetkeho obavy - ci neprestat cvicit a dojcit, ako to vlastne je (kedze mam ten krcok na 1 prst), ci mi nehrozi predcasny porod, ako pri prvej dcere. Tam netusime, preco to prislo skor, ja to pripisujem vasnivej noci s manzelom. Pri prvej dcere som pri poslednej kontrole mala krcok zavrety a 4 dni na to som porodila. Nijake extra plany nerobim, necham to na dcere, ak bude chciet, budem ju dojcit nadalej aj po narodeni noveho clena rodiny. Dakujem velmi pekne za odpoved.

Milá Jana,

vo vedeckej literatúre neexistujú žiadne dôkazy či dáta, ktorými by lekári mohli odôvodniť odporúčanie odstaviť dieťa počas tehotenstva. Neexistuje žiadne zdokumentované riziko pre matku či nenarodené bábätko, keď matka počas normálneho tehotenstva dojčí. Kontrakcie maternice počas dojčenia sú normálne a nespôsobujú predčasný pôrod. Stimulácia bradaviek počas dojčenia, na ktorú je telo matky bežne zvyknuté, nie je dostatočná na to, aby spôsobila predčasný pôrod ani v posledných troch mesiacoch tehotenstva. Preto matka nemusí dieťa odstaviť ani po 6. mesiaci tehotenstva. To, že pri vaginálnom vyšetrení je žena v tomto čase pred pôrodom otvorená na 1 prst nie je nič prekvapivé. Aj z tohto dôvodu Svetová zdravotnícka organizácia neodporúča vaginálne vyšetrenia na zistenie postupu pôrodu, pretože presne, ako uvádzate vy – žena môže mať úplne uzatvorený krčok a do pár dní môže rodiť. WHO hovorí, že o pôrode je možné hovoriť až v prípade, že ide o otvorenie krčka na viac ako 5 cm, dovtedy môže žena mať otvorený krčok na menší priemer mnoho týždňov pred pôrodom, čo je pravdepodobne váš prípad.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie v tehotenstve a tandemove dojcenie