Dostatek mléka při kojení v těhotenství

Ivuš    15.10.2018, 07:22

Dobrý den, jsem ve 20tt a stále kojím svoji téměř 1,5 letou dceru. Do cca roku se téměř výhradně kojila. S kojením nikdy nebyl problém. Dcera má po kravském mléku reakci na kůži a tak jediný zdroj mléka jsem stále já (doufám). Děti by měly vypít v tomto věku cca 330-500 ml mléka. Jak mohu zjistit, zda mám nyní dostatek mléka? Dcera je na prsu velice ráda, aktuálně na uspání odpoledne a večer + v noci když se vzbudí, přes den když se necítí dobře, ale je na něm tak dlouho, že už pak jen dudlá na spokojenost. Jinak už přes den mléko moc nevyžaduje. Mám přidat ještě jiný zdroj mléka (pokračovací kojenecké mléko)? Nebo je možné, že potřebnou dávku si odpije? Ráda bych ji kojila co nejdéle, ale ráda bych věděla, zda ještě něco přidat, aby měla i ona potřebný přísun mléka a ne jen dudlík. (já jsem měla mléka vždy tak akorát, nikdy jsem neměla prsa přeplněná ani mléka málo, tak se mi to hůře posuzuje). Děkuji za odpověď.

Milá Ivuš,

v tehotenstve sa matkám naďalej tvorí materské mlieko, ktoré je významným doplnkom výživy dieťaťa a navyše v tomto čase poskytuje staršiemu dieťaťu množstvo imunitných látok a faktorov, ktoré chránia nenarodené bábätko, pretože s menšou pravdepodobnosťou bude staršie dieťa choré a preto aj vy budete zdravšia, čo je dôležité aj pre nenarodené bábätko. Kravské mlieko nie je nevyhnutnou súčasťou stravovania, čo môžu potvrdiť aj ľudia, ktorí majú alergiu na bielkovinu kravského mlieka a kravské mlieko piť nesmú alebo ľudia, ktorí nekonzumujú kravské mlieko z presvedčenia. Ich jedálniček dokáže vykompenzovať živiny, ktoré by mohli získať z kravského mlieka. Preto sa v strave dcérky zamerajte na to, aby mala možnosť jesť pestrú a čerstvú stravu.

Umelé mlieko pre dieťa v tomto veku nie je vhodné. Svetová zdravotnícka organizácia označuje jeho používanie za „zbytočné“ a „škodlivé“. Nehovoriac o tom, že umelé mlieko je tiež kravské mlieko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dostatek mléka při kojení v těhotenství