Stvrdnuty prsnik

Simona    19.10.2018, 18:49

Dobry den. Moje dieta ma 7 mesiacov, je stale kojene ,no posledne dva tyzdne horsie papalo z praveho prsnika a posledne dva dni ho uplne odmieta. Pravy prsnik mam zvrchu velmi tvrdy,napaty,bolestivy iba na dotyk. Nakolko dieta ho odmietalo,skusala som odsavat,no vyslo iba par kvapiek.S lavym fungujeme bez problemov.prosim o radu ako postupovat s pravym prsnikom.dakujem

Milá Simona,

v tejto situácii vám odporúčame čo najskôr sa obrátiť na poradkyňu pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože ak dieťatko začne odmietať dojčenie, väčšinou ide o príčiny, ktoré sa vyvíjali už nejakú dobu pred tým a viedli k postupnému znižovaniu tvorby mlieka. Tieto príčiny:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

je potrebné spoločne s poradkyňou prejsť a zistiť, ktoré z nich sa týkajú vašej situácie a individuálne nastaviť riešenie vedúce k zvýšeniu tvorby mlieka a k návratu k dojčeniu.  Tieto riešenia spomína druhý uvedený materiál (teda tento odkaz: https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/). Tieto tipy je dôležité prejsť spoločne s poradkyňou pri dojčení na základe toho, aké príčiny tohto stavu spoločne odhalíte. Tvorba mlieka môže poklesnúť výraznejšie v jednom prsníku, aj keď druhý prsník dieťatko ešte stále neodmieta. Situáciu je dôležité riešiť aj preto, že podobný vývoj môže čoskoro nastať aj pri druhom prsníku. Poradkyňa pri dojčení s vami súčasne prejde aj spôsob, akým by ste zatiaľ mali v pravom prsníku udržiavať tvorbu mlieka a riešiť zablokovanie mliekovodu, ku ktorému v ňom pravdepodobne došlo v dôsledku odmietania prsníka bábätkom. Postupovať by ste spoločne s poradkyňou mali približne podľa tohto návodu:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5455



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stvrdnuty prsnik