Dojčenie pri alergii

Alžbeta    21.10.2018, 09:19

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu ohľadom dojčenia. Mám 7-mesačnú dcérku, ktorú dojčím a pred pár týždňami sme začali s príkrmami. Ja som od detstva alergička, ale nedávno sa mi alergia veľmi zhoršila. Prejavilo sa to hlavne potravinovou alergiou, mala som 2x Quinckeho edém a skončila som na pohotovosti. Odvtedy beriem Loratadin 2x denne, ale ten sa mi zdá slabý, preto mi lekárka teraz dala namiesto toho Zodac 2x denne a ešte mi odporučila Nalcrom 3x denne, čo sa používa pri potravinovej alergii. Chcela by som sa Vás opýtať, či môžem pri tejto kombinácii liekov naďalej normalne dojčiť. Ešte by som mala jednu otázku. Vzhľadom k silnej alergii som momentálne na veľmi prísnej diéte a mám veľmi obmedzenú stravu (ryža, sucháre, pšeničný chlieb, mliečne výrobky, kukuričná kaša, mäso). Vôbec nemôžem jesť ovocie ani zeleninu, ani v uvarenom stave, t.j. nemám takmer žiadnu rastlinnú stravu. Až keď skončí peľová sezóna (keďže som alergická na všetky trávy, byliny, stromy) môžem začať veľmi opatrne pridávať jedlá do jedálnička. Trápi ma kvalita mojho mlieka, keď mám takú obmedzenú stravu, a či má dcérka tým pádom dosť živín a vitamínov a či by som ju nemala dokrmovať umelým mliekom, keďže s tými príkrmami iba začíname. Ďakujem veľmi pekne za pomoc. S pozdravom Alžbeta

Milá Alžbeta,

tieto lieky nie sú problém z hľadiska dojčenia a zloženia materského mlieka, ale niektorým mamičkám môžu znížiť tvorbu mlieka, čo už však vzhľadom na vek vášho bábätka nemusí predstavovať žiadny problém, navyše už ste jedno antihistaminikum užívali a zdá sa, že dojčenie to neovplyvnilo.

Z hľadiska vášho obmedzenia stravy nemusíte mať žiadne obavy v zmysle zloženia materského mlieka. Materské mlieko sa tvorí z krvi a vaša strava bude zloženie materského mlieka ovplyvňovať minimálne. Aj podvyživeným ženám sa tvorí dostatočne kvalitné materské mlieko. Napríklad vieme, že aj anemické matky majú mlieko s dostatočným množstvom železa pre bábätko. V rámci príkrmov sa zamerajte na čerstvú a pestrú stravu, ktorá poskytne dieťatku omnoho viac živín, než umelá výživa, ktorá by sa mala používať ako núdzová náhradná výživa v čase, kedy nedojčené dieťa nemôže ešte prijímať tuhú stravu. Ak dieťa už môže konzumovať príkrmy, nemalo by dostávať umelé mlieko, Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že jeho používanie po 6 mesiaci je zbytočné a škodlivé.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie pri alergii